Inštitút našiel stopy polónia v Arafatových osobných veciach

NETKY.SK • 4 Júl 2012, 06:31 • 2 min
Inštitút našiel stopy polónia v Arafatových osobných veciach

Inštitút našiel stopy polónia v Arafatových osobných veciach

slovakia

left justify in out

img

Stopy jedovatého chemického prvku polónium sa našli v osobných veciach zosnulého palestínskeho prezidenta Jásira Arafata. Oznámil to dnes švajčiarsky Inštitút rádiofyziky a televízia al-Džazíra informovala, že Arafatova vdova už požiadala o exhumáciu manželovho tela, aby sa mohli vykonať ďalšie testy.
      Arafat zomrel v nemocnici vo Francúzsku v roku 2004, po náhlej chorobe, ktorá miatla lekárov. Mnoho Palestínčanov má už dlho podozrenie, že ich líder bol otrávený.
      Darcy Christen, hovorca Inštitútu rádiofyziky vo švajčiarskom meste Lausanne, uviedol v utorok pre tlačovú agentúru Reuters, že v Arafatových veciach sa našlo "prekvapujúco" veľké množstvo polónia 210.
      Hovorca inštitútu však zdôraznil, že klinické príznaky opisované v Arafatových lekárskych správach nezodpovedali polóniu 210 a že nemožno vyvodiť záver, či palestínsky vodca bol, alebo nebol otrávený.
      Satelitná televízia al-Džazíra so sídlom v Katare informovala, že odborníci z inštitútu robili testy Arafatových vecí, ktoré im dala jeho vdova.
      V dokumentárnom programe odvysielanom v televízii al-Džazíra sa uvádzalo, že testy ukázali, že jeho oblečenie, zubná kefka a šatka kúfíja obsahovali neobvykle veľké množstvá polónia - zriedkavého, vysoko rádioaktívneho chemického prvku.
      "Môžem potvrdiť, že sme namerali nevysvetliteľné, zvýšené množstvo polónia 210 vo veciach pána Arafata, ktoré obsahovali škvrny biologických tekutín," uviedol v dokumentárnom programu riaditeľ inštitútu Francois Bochud. Dodal, že jediný spôsob, ako tieto zistenia potvrdiť, je exhumovať Arafatovo telo a urobiť testy na prítomnosť polónia 210.
      "Musíme to však urobiť rýchlo, pretože polónium sa rozkladá, takže keby sme čakali príliš dlho, akýkoľvek dôkaz by určite zmizol," povedal Bochud pre al-Džazíru.
      Polónium zapríčinilo aj smrť bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka v roku 2006 v Británii a podľa predpokladov ho otrávili zámerne.
      Arafatova vdova Suha oznámila, že požiada o exhumáciu a Arafatovo telo - pochované v meste Ramalláh na západnom brehu Jordánu, teda v sídle Palestínskej samosprávy.
      "Musíme odhaliť pravdu celému moslimskému a arabskému svetu," uviedla na záver dokumentu Suha Arafatová.
      Arafat stál od 60. rokov minulého storočia na čele boja Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) proti Izraelu, ale v roku 1993 podpísal so židovským štátom mierovú dohodu, zavádzajúcu samosprávu v oblastiach západný breh Jordánu a pásmo Gazy.
      K jeho záhadnej smrti došlo štyri roky po začatí palestínskeho povstania - po tom, čo niekoľkoročné rozhovory s Izraelom nevyústili do založenia palestínskeho štátu. Francúzski lekári, ktorí sa o Arafata starali v posledných dňoch jeho života, nedokázali určiť príčinu smrti.
      Francúzski predstavitelia odmietli poskytnúť podrobnosti o jeho stave a odvolávali sa pritom na zákony o zachovávaní súkromia. To však vyvolalo množstvo fám a teórií o podstate jeho choroby.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona