Inšpiruje sa Slovensko rakúskym modelom a zavedie lockdown pre nezaočkovaných?

NETKY.SK • 16 November 2021, 09:21 • 2 min
Inšpiruje sa Slovensko rakúskym modelom a zavedie lockdown pre nezaočkovaných?

BRATISLAVA – Znamenalo by to, že antivaxeri by mohli vychádzať zo svojich domov iba za veľmi obmedzených podmienok.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Konzílium odborníkov navrhlo vláde zaviesť lockdown pre nezaočkované osoby tak, ako to od pondelka platí v susednom Rakúsku. Ide o jednu z možností, ako zlepšiť epidemickú situáciu v krajine. Počas posledných týždňov sa situácia v na Slovensku rapídne zhoršuje, denne evidujeme okolo 8-tisíc novoinfikovaných, pričom nemocničné lôžka zaplĺňajú covidoví pacienti. Informovala o tom televízia Markíza. 

 

Kritická hranica

Aktuálne je hospitalizovaných niečo vyše 2 600 pacientov, čím sa nebezpečne blížime ku kritickej hranici 3 000. Keďže do nemocníc prúdia pacienti s koronavírusom po desiatkach, je veľmi pravdepodobné, že ju dosiahneme v priebehu niekoľkých dní.  

 

Ako pre televíziu vysvetlila členka konzília epidemiológov Henrieta Hudečková, slovenské zdravotníctvo je nastavené na 3 000 hospitalizovaných. V prípade, že sa nám nepodarí udržať sa pod kritickou hranicou, môže byť problém s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

 

Na Slovensku dlhodobo chýbajú lekári ale najmä zdravotné sestry. Problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu bude oveľa citeľnejší, keďže po druhej vlne pandémie zo systému odišli stovky z nich. 

 

Prísne kontroly OTP režimu

Ako uviedla Hudečková, sama podporuje rakúsky model, pre ktorý sa vláda rozhodla. Antivaxeri môžu svoje domovy opustiť iba na nákup potravín, drogérie, liekov a na cestu do práce

 

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová potvrdila, že zavedenie lockdownu pre nezaočkovaných je jednou z pracovných verzií, o ktorej rezort rokuje

 

Keďže sa blížia vianočné sviatky, odborníci diskutujú aj o tejto otázke. O presných opatreniach bude rokovať v utorok vláda. Zároveň budú riešiť aj prísnejšie kontroly súvisiace s dodržiavaním režimu OTP (očkovaní, testovaní a prekonaní), ako aj otvorenie reštaurácií či hotelov v čiernych okresoch pre zaočkovaných. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies