Inšpiráciou čokoládových zajacov je zajac z obrazu Albrechta Dürera

NETKY.SK • 4 Apríl 2012, 11:19 • 2 min
Inšpiráciou čokoládových zajacov je zajac z obrazu Albrechta Dürera

Inšpiráciou čokoládových zajacov je zajac z obrazu Albrechta Dürera

slovakia

left justify in out

img

Predobrazom veľkonočných čokoládových zajacov sa stal "zajac poľný" z obrazu nemeckého maliara a grafika Albrechta Dürera, ktorý má srsť rovnako hebkú ako pred vyše 500 rokmi.
      Práve teraz je obraz umelca, ktorý žil v rokoch 1471-1528, prezentovaný na veľkonočných pohľadniciach, servítkach, či podložkách pod počítačové myši. Žiadne iné vyobrazenie zvieraťa sa zrejme nereprodukuje tak často.
      Originál Dürerovho akvarelu sa nachádza v galérii Albertina vo Viedni, podľa tamojšej hlavnej kurátorky Marie Luisy Sternathovej je to najznámejšie dielo ich zbierok.
      Vyobrazenie zajaca je neuveriteľne obľúbené, umelec ho vystihol veľmi dobre - jemnú srsť by ste mohli pohladkať, cítiť subtílnu stavbu kostí. Avšak v obraze je zachytené čosi z podstaty zajaca.
      Keď človek odpočíva, môže na okolitý svet zabudnúť. Zajac, ktorý je vždy na úteku, si to nemôže dovoliť. Dürerov zajac má vztýčené uši, signalizuje pripravenosť v každej chvíli vyskočiť a utiecť.  Podľa kurátorky tkvie práve v tom obrovská fascinácia, ktorú vyvoláva.
      Mnohí vedci rozmýšľali nad tým, či umelec zobrazil konkrétneho zajaca. Bol by to tak ozajstný "portrét zajaca". Traduje sa, že Dürer zachránil zviera pri povodni v lete 1502 a zobral si ho do ateliéru v Norimbergu. Naozaj sa však nevie, či obraz vznikol podľa živého zvieraťa.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies