Inšpektori v ČR nepustili na trh ďalšiu zásielku sušených fíg z Turecka

NETKY.SK • 5 December 2017, 19:06 • 2 min
Inšpektori v ČR nepustili na trh ďalšiu zásielku sušených fíg z Turecka

PRAHA - Česká Štátna pôdohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) a colné orgány zadržali zásielku 4,3 tony sušených fíg, pretože obsahovali nepovolené množstvo rakovinotvornej látky aflatoxín.

slovakia

left justify in out

Výrobcom inkriminovanej zásielky je turecká spoločnosť Kirlioglu Tarimsal Urunler Gida Ins. San. Tic A.S., jej dovozcom do ČR bola spoločnosť Ing. Bohumil Kratochvíl - IBK TRADE.

 

Aflatoxíny patria do skupiny mykotoxínov, ktoré vznikajú ako produkt metabolizmu plesní a patria medzi rakovinotvorné látky.

SZPI varovala pred produktom aj prostredníctvom európskej databázy RASSF.

 

Už v novembri českí inšpektori z rovnakých príčin nevpustili do krajiny zásielku viac ako 26 ton lieskových orechov z Azerbajdžanu a sušených fíg z Turecka. Aj tú importovala rovnaká pražská spoločnosť. Českí inšpektori zadržali sušené figy z Turecka od iného výrobcu aj pred dvoma rokmi.

 

Pre médiá informáciu potvrdil hovorca SZPI Radoslav Pospíchal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies