Inšpektori urobili pre ruské embargo cielené kontroly

NETKY.SK • 30 Október 2014, 10:55 • 2 min
Inšpektori urobili pre ruské embargo cielené kontroly

BRATISLAVA - V nadväznosti na ruské embargo začalo ministerstvo pôdohospodárstva s cielenými kontrolami potravín, zameralo sa najmä na ich prebaľovanie, falšovanie dátumu spotreby či krajiny pôvodu.

slovakia

left justify in out

Inšpektori ich majú za sebou už viac ako dvetisíc. Šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek spresnil, že ide o niekoľko typov kontrol s cieľom ochrániť domácich spotrebiteľov.

 

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) vykonali od 11. augusta do 17. októbra tohto roka 1 305 kontrol v miestach určenia, preverili pritom 888 prevádzok. Jahnátek skonštatoval, že percento nedostatkov bolo relatívne nízke, len 4,06 %. "Ale čo nám vyrazilo dych, je, že z tých nedostatkov až 96,2 percenta boli neohlásené zásielky," skonštatoval šéf agrorezortu. Každý dovozca je totiž povinný ohlásiť ŠVPS každú zásielku tovaru. Podľa Jahnátka práve neohlásené zásielky predstavujú veľké riziko pre zákazníkov a zároveň narúšajú cenovú reláciu. 

 

Inšpektori si posvietili aj na ambulantný a stánkový predaj a predaj na trhoviskách. Od začiatku júla do polovice októbra urobili 1 013 kontrol, pochybenia objavili v 16,39 percentách prípadov. Najhoršie obstáli ambulantné predaje a trhové miesta. "Trhové miesta sa vôbec nemôžu hrdiť tým, že ponúkajú kvalitný servis a predávajú kvalitné a bezpečné potraviny. V podstate štvrtina týchto predajov bola mimo platnej legislatívy a boli tam identifikované nezrovnalosti," uviedol Jahnátek. Za nedostatky si trhovníci, ambulantní a stánkoví predajcovia vyslúžili 90 blokových pokút vo výške 6 860 eur, inšpektori zároveň zakázali predaj 2,5 tony tovaru v sume 5 875 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies