Inšpektori SIŽP vlani odhalili nedostatky pohonných látok v 5 prípadoch

NETKY.SK • 14 September 2018, 15:24 • 2 min
Inšpektori SIŽP vlani odhalili nedostatky pohonných látok v 5 prípadoch

BRATISLAVA - Inšpektori Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) zistili v roku 2017 nedodržanie predpísaných parametrov v piatich vzorkách pohonných látok, ktoré odobrali na čerpacích staniciach. Vyplýva to zo správy o kontrole kvality palív. V troch prípadoch išlo o naftu, v dvoch o LPG.

slovakia

left justify in out

Na jednej z bratislavských čerpacích staníc mala nafta príliš nízke oktánové číslo. V nafte pri Brezne zas inšpektori zistili prekročený limit metylesterov mastných kyselín. Rovnaký problém odhalili na stanici vo Veľkej Lomnici. Problémy s koróziou na medenom pliešku a tlakom v nádobách na LPG identifikovala SIŽP v Dargove a Nemšovej.

 

Dokopy inšpekcia podnikateľom, ktorí na trh uvádzajú pohonné látky, v roku 2017 uložila 11 pokút v celkovej výške 11.500 eur. Časť pokút však pochádza z kontrol v roku 2016, pri ktorých rozhodnutia nadobudli právoplatnosť až v minulom roku.

V prípade, že má občan pocit, že pohonné látky nespĺňajú predpísané parametre, môže sa obrátiť na SIŽP, prípadne na Slovenskú obchodnú inšpekciu.

 

Ak je človek presvedčený, že k poškodeniu motora jeho auta prišlo v dôsledku nekvalitného benzínu alebo motorovej nafty, môže náklady na opravu auta vymáhať súdnou cestou v občianskoprávnom konaní na základe písomného stanoviska autoservisu, v ktorom si dá auto opraviť. V roku 2017 vykonali inšpektori 156 kontrol.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona