Inšpektori sa v Sýrii nedostali k dvom lokalitám s chemickými zbraňami

NETKY.SK • 28 Október 2013, 17:18 • 2 min
Inšpektori sa v Sýrii nedostali k dvom lokalitám s chemickými zbraňami

HAAG - Medzinárodní inšpektori v Sýrii sa kvôli obávam o svoju bezpečnosť nemohli dostať k dvom lokalitám s chemickými zbraňami, čo znamená, že jeden z termínov na ceste k úplnej likvidácii chemických zbraní do polovice roku 2014 zostane nesplnený. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Inšpektori OPCW do nedele skontrolovali 21 z 23 lokalít, ktoré Damask vyhlásil za súčasť svojho programu na výrobu jedovatých plynov a nervových chemických prostriedkov. V aktualizovanej správe OPCW sa neuvádza, kto je za vzniknutý bezpečnostný problém zodpovedný, len to, že budú pokračovať rokovania, "aby sa vytvorili podmienky pre bezpečný prístup" k obom lokalitám. Predstavitelia OPCW uviedli, že podmienkou pre prístup k niektorým lokalitám bude pravdepodobne uzavretie prímeria.

Expertný tím, podporovaný OSN, má v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN do 1. novembra preskúmať všetky miesta, ktoré sýrske úrady deklarovali ako sklady chemických zbraní, a navštíviť aj ďalšie lokality, kde by sa podľa OPCW mohli takéto zbrane nachádzať. Zariadenia na výrobu chemických zbraní by mali byť zlikvidované do konca novembra 2013 a všetky chemické zbrane a zásoby chemických látok a prekurzorov v prvej polovici roku 2014. Podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN žiadna zo strán konfliktu v Sýrii nesmie vyvíjať, vyrábať, zaobstarávať si, zhromažďovať, skladovať a rozširovať chemické zbrane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona