Inšpektori ovocia a zeleniny odhalili 385 nedostatkov

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 14:52 • 2 min
Inšpektori ovocia a zeleniny odhalili 385 nedostatkov

BRATISLAVA - V prvom kvartáli tohto roka si inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) posvietili pri kontrolách čerstvého ovocia a zeleniny na 694 prevádzok, odhalili pritom 385 nedostatkov. Vyplýva to zo správy ŠVPS.

slovakia

left justify in out

Celkovo inšpektori posudzovali zhodu s obchodnými normami v prípade 3 536 plodín.

 

ŠVPS za prvé tri mesiace tohto roka vykonala na požiadanie 15 kontrol. V rámci nich posudzovala 55 plodín, tri z nich požiadavkám nevyhoveli. V maloobchodoch urobili inšpektori 570 kontrol, pričom hodnotili 3 093 plodín, nedostatky konštatovali u 368 z nich. Vo veľkoobchodných skladoch vykonali 99 inšpekcií, posvietili si na 362 plodín, z čoho nevyhovelo 14. Najlepšie pri kontrolách obstáli prvovýrobcovia, počas desiatich inšpekcií u nich posudzovali 26 plodín, normám zodpovedali všetky. 

 

Celkovo inšpektori preverili v prvom štvrťroku 1 492 ton tovaru, z čoho požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme nevyhovelo 33 ton. Hodnotených bolo 55 druhov ovocia a zeleniny, najčastejšie sa medzi nevyhovujúcimi plodinami objavovali jablká, pomaranče či paradajky. Na nevyhovujúci tovar boli vydané nálezy o nezhode. Najčastejším nedostatkom bolo označenie, a to až v 47 percentách prípadov, 35 % plodín nevyhovelo v obchodnej kvalite a 18 % nesplnilo minimálne požiadavky na kvalitu. 

 

Za prvé tri mesiace roka bolo právoplatným rozhodnutím ukončených 10 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 10 450 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies