Inšpektori OSN na chemické zbrane opustili Damask

NETKY.SK • 31 August 2013, 09:09 • 2 min
Inšpektori OSN na chemické zbrane opustili Damask

DAMASK/WASHINGTON - Tím inšpektorov OSN, vyšetrujúcich údajný útok chemickými zbraňami v Sýrii spred poldruha týždňa, pricestoval dnes do Libanonu, oznámil agentúre Reuters očitý svedok.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovatelia prekročili hranice Sýrie so susedným Libanonom krátko nato, čo ráno opustili hotel v Damasku, kde boli ubytovaní. Experti by sa do Sýrie mali však ešte neskôr vrátiť, aby vyšetril viacero ďalších údajných útokov bojovým plynom, ku ktorým došlo počas sýrskej občianskej vojny, spresnil v piatok hovorca OSN Martin Nesirky. Zatiaľ podľa neho nie je jasné, koľko času si úplná analýza vzoriek z miesta predpokladaného chemického útoku vyžiada. Vyšetrovatelia OSN sa snažia analýzu urýchliť, nie však na úkor vedeckej integrity. Skôr, ako bude možné vyvádzať závery, musí byť ukončená celá analýza, zdôraznil Nesirky.

Vo Washingtone medzitým ministerstvo obrany USA informovalo, že vo východnej časti Stredomoria operuje už šiesta americká bojová loď, San Antonio. Obojživelné plavidlo s niekoľkými stovkami amerických námorníkov na palube sa nachádza v blízkosti piatich amerických torpédoborcov s riadenými strelami, ktoré by mohli byť v rámci "obmedzenej, presne cielenej akcie", už čoskoro nasmerované na Sýriu, sumarizuje Reuters.

Rusko odmieta akciu proti Sýrii
Americký minister obrany Chuck Hagel sa v piatok večer vrátil do Washingtonu z týždňovej návštevy krajín juhovýchodnej Ázie, aby pokračoval v prípravách na možný vojenský útok na Sýriu. Oznámila to agentúra Associated Press s tým, že počas návratu z Filipín telefonoval s kolegami z Francúzska a Izraela. Počas letu s reportérmi nehovoril. Predtým v Manile povedal, že americká vláda ešte stále zostavuje medzinárodnú koalíciu na akciu proti Sýrii.

Rusko v piatok odsúdilo vyhlásenie prezidenta USA Baracka Obamu, že zvažuje "obmedzenú a úzku" akciu proti Sýrii. "Tieto hrozby sú neprijateľné," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič."Jednostranné použitie násilia", ktoré obchádza Bezpečnostnú radu OSN, by bolo porušením medzinárodného práva, skomplikovalo by politické riešenie krízy v Sýrii a vyústilo v nové obete na životoch, varoval. Rusko je spojencom Sýrie a blokuje schválenie medzinárodnej akcie proti Sýrii v OSN.

Sýria označila obvinenia USA za lži

Sýria v piatok označila americké obvinenia, že napadla svojich civilistov s chemickými zbraňami, za"nepodložené lži", ktoré vychádzajú z "vykonštruovaných správ" povstalcov. "Po dňoch zveličovania .... sa americký minister zahraničných vecí John Kerry spolieha na staré lži a vykonštruované správy zverejnené teroristami pred vyše týždňom," citovala sýrska tlačová agentúra SANA ministerstvo zahraničných vecí. "Ministerstvo zahraničných vecí vyhlasuje, že to čo Kerry povedal ... boli nepodložené lži," napísala agentúra DPA. Ministerstvo vyjadrilo "prekvapenie, ako svetová mocnosť klame verejnosť naivným spôsobom a odsúdilo, ako USA prijímajú rozhodnutia o vojne a mieri vychádzajúc z toho, čo je zverejnené na sociálnych sieťach či webových stránkach."

Inšpektori OSN boli vo vojenskej nemocnici

Hovorca OSN Martin Nesirky informoval, že inšpektori OSN navštívili v piatok vládnu vojenskú nemocnicu v Damasku, aby preverili obvinenia sýrskej vlády, podľa ktorých bol chemický útok vedený proti jej vojakom. Hovorca povedal, že inšpektori hovorili s pacientmi, aby si preverili, že sú tvrdenia Sýrie opodstatnené a či to majú začať vyšetrovať. Sýrsky vládny režim uvádza, že vojakov hospitalizovali po útokoch chemickými zbraňami na predmestí Damasku v dňoch 22., 24. a 25. augusta. 

Prípadné vyšetrovanie sýrskeho tvrdenia nebude ihneď. Inšpektori totiž dnes odcestujú zo Sýrie, kde dokončili vyšetrovanie chemického útoku pri Damasku z 21. augusta. Vláda USA uviedla, že bolo zabitých 1429 ľudí a obvinila z útoku sýrske vládne sily.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies