Inšpektori odhaľujú firmy, ktoré nehlásia zamestnancov do poisťovne

NETKY.SK • 14 Október 2015, 10:15 • 2 min
Inšpektori odhaľujú firmy, ktoré nehlásia zamestnancov do poisťovne

BRATISLAVA – Špeciálne útvary kontroly inšpektorátov práce, tzv. kobry, odhaľujú prípady, keď zamestnanci nie sú včas prihlásení v Sociálnej poisťovni do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia napriek tomu, že majú písomnú pracovnú zmluvu alebo dohodu.

slovakia

left justify in out

Oneskorené splnenie tejto oznamovacej povinnosti je považované za nelegálne zamestnávanie. A to aj vtedy, keď zamestnávateľ doplatil odvody spätne a uhradil penále Sociálnej poisťovni.

 

"Včasné prihlásenie je také, ktoré zamestnávateľ vykoná ešte predtým, ako začne prideľovať prácu zamestnancovi. V tomto je zákon prísny a nepripúšťa zohľadnenie rôznych dôvodov na strane zamestnávateľa, ktoré viedli k neskorému splneniu oznamovacej povinnosti," upozornila hovorkyňa Národného inšpektorátu práce (NIP) Slavěna Vorobelová.

 

Za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania hrozí pokuta od 2000 eur do 200.000 eur, a ak ide o nelegálne zamestnávanie dvoch a viac fyzických osôb súčasne, najmenej 5000 eur. Pokutu nie je možné pod minimálnu sumu znížiť. Nelegálne pracujúcemu hrozí za priestupok pokuta do výšky 331 eur.

 

Národný inšpektorát práce odporúča každému zamestnancovi overiť si svoje prihlásenie v registri sociálneho poistenia, a to prostredníctvom pobočky príslušnej poisťovne a zároveň požadovať pred nástupom do zamestnania písomnú pracovnú zmluvu, prípadne dohodu. V prípade pochybností môže podať podnet na príslušný inšpektorát práce, a to poštou, elektronicky, telefonicky prípadne osobne. Útvary 'kobry' tvorí 36 inšpektorov práce v rámci Slovenskej republiky, ktorí kontroly vykonávajú okrem bežného pracovného času rannej zmeny aj v popoludňajších a nočných hodinách, počas víkendov alebo sviatkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona