Inšpektori ochrany vôd udelili v prvom polroku 99 pokút

NETKY.SK • 25 August 2014, 16:05 • 2 min
Inšpektori ochrany vôd udelili v prvom polroku 99 pokút

BRATISLAVA - Inšpektori ochrany vôd Slovenskej inšpekcie životného prostredia uložili v prvom polroku tohto roka 99 pokút.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano, na pokutách vyzbierali spolu 138 635 eur. Inšpektori sa podľa Stana počas 511 vykonaných kontrol zameriavali predovšetkým na dodržiavanie zákona o vodách, zákona o prevencii závažných priemyselných havárií, ako aj zákona o podmienkach uvedenia chemických látok a chemických zmesí na trh.

 

Podľa zákona o vodách dostali najvyššiu pokutu 40 727 eur Kúpele Brusno za odber podzemnej vody bez povolenia. Firma TEZAS z Prievidze musela zaplatiť pokutu 15 000 eur za vypúšťanie priesakových odpadových vôd zo skládky odpadu do povrchových tokov a do prostredia súvisiaceho s podzemnou vodou bez povolenia orgánu štátnej vodnej správy. V dôsledku toho došlo v lokalite k mimoriadnemu zhoršeniu vôd. Samostatne hospodáriaci roľník z Trenčína dostal za porušenie povinností pri zaobchádzaní so škodlivými látkami na farme ošípaných v Krásnej Novej Vsi pokutu 3 500 eur. Podľa zákona o prevencii závažných priemyselných havárií dostala pokutu 2 000 eur firma PTCHEM v Dubovej za to, že nezabezpečila v areáli podniku fungovanie záchrannej služby. 

 

Slovenská inšpekcia životného prostredia venuje zvýšenú pozornosť problematike mimoriadneho zhoršenia vôd. V prvých šiestich mesiacoch tohto roka zaznamenali 73 prípadov mimoriadneho zhoršenia, z toho 27 na povrchových vodách a v 46 prípadoch boli znečistené alebo ohrozené podzemné vody. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je to o 27 prípadov viac. 

Peniaze z pokút uložených Slovenskou inšpekciou životného prostredia putujú do Environmentálneho fondu. Ten štát využíva k finančnej podpore projektov, ktorých cieľom je zlepšenie stavu životného prostredia na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies