Inšpektori ochrany prírody uložili pokuty za vyše 48-tisíc eur

NETKY.SK • 8 September 2014, 12:58 • 2 min
Inšpektori ochrany prírody uložili pokuty za vyše 48-tisíc eur

BRATISLAVA - Inšpektori ochrany prírody a krajiny Slovenskej inšpekcie životného prostredia uložili v prvom polroku 2014 pokuty za 48 193 eur.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano, inšpektori v prvých šiestich mesiacoch tohto roka vykonali 187 kontrol. Podľa Stana boli kontroly zamerané hlavne na dodržiavanie zákona o ochrane prírody a krajiny a zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi (CITES).

 

Najvyššiu pokutu 16 tisíc eur dostalo Pozemkové spoločenstvo vlastníkov lesa v Čertižnom v okrese Medzilaborce, ktoré si objednalo výrub drevín. Bez súhlasu príslušného orgánu ochrany prírody vyrúbali 1 212 drevín a 10 740 metrov štvorcových krovín v Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty s 2. stupňom ochrany, v Chránenom vtáčom území Laborecká vrchovina, ako aj na území európskeho významu Dukla, kde platí 2. stupňom ochrany. Váhostav SK dostal pokutu 9 958 eur za to, že terénnymi úpravami a ťažbou štrku spôsobil zmenu stavu mokrade v katastrálnom území obce Turany , a to bez súhlasu orgánu ochrany prírody. Pokutu 3 000 eur dostala aj fyzická osoba z Bratislavy za to, že neposkytla zamestnancom inšpekcie súčinnosť pri výkone štátneho dozoru a bez oznámenia opustila pred ukončením miesto jeho výkonu, čím znemožnila vykonať potrebné zisťovania. Pri kontrole zákona CITES inšpektori zistili aj porušenie nariadení Európskej únie. Konkrétne išlo o dovoz piatich exemplárov vretenice retiazkovej do Európskeho spoločenstva bez potrebného povolenia. 

Inšpektori ochrany prírody a krajiny dostali v prvom polroku 2014 až 161 podnetov. Pri 51 z nich zistili porušenie zákona, pri 40 zákon porušený nebol. Zostávajúce podnety ešte preverujú, prípadne niektoré postúpili na vybavenie iným orgánom štátnej správy. 

 

Vyzbierané pokuty sú príjmom Environmentálneho fondu. Ten štát využíva na finančnú podporu projektov, ktorých cieľom je zlepšenie stavu životného prostredia na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies