Inšpektori kontrolovali slovenské vína: Zistili tieto nedostatky

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 10:12 • 2 min
Inšpektori kontrolovali slovenské vína: Zistili tieto nedostatky

BRATISLAVA – Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR v 2. štvrťroku 2014 zistili, že zo 668 odobratých vzoriek vína bolo až 141 nevyhovujúcich, čo predstavuje 21,1 %. "Oproti 1. štvrťroku 2014 nastalo isté zlepšenie, ale stále musíme konštatovať, že pochybenia v predaji vín sú relatívne vysoké," informovala generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zuzana Nouzovská.

slovakia

left justify in out

"ŠVPS vykonala v 2. štvrťroku 278 kontrol, z toho 43 vo výrobných podnikoch, 105 kontrol v maloobchodných predajniach sudových vín, 62 kontrol v maloobchodných predajniach, 43 kontrol v zariadeniach spoločného stravovania a 25 kontrol v colných skladoch vína dovážaných z tretích krajín," priblížila.
      

Informovala, že naďalej pretrvávajú vysoké nedostatky pri predaji zahraničných vín nielen v maloobchodných predajniach s 29,1 % nedostatkov, ale predovšetkým v zariadeniach spoločného stravovania a v reštauráciách, kde sa zistili nedostatky na úrovni 52,2 %. 
      

Nedostatky sa podľa Nouzovskej týkali najmä označovania zahraničných vín, povinné údaje neboli preložené do slovenského jazyka a chýbali tiež údaje o čísle výrobnej dávky. "Najzávažnejším opakovaným nedostatkom bolo porušenie kvality predávaných vín v PET fľašiach pôvodom z Maďarska," poznamenala.
      

Nedostatky vo vôni a chuti a prekročenie limitu obsahu celkovej síry sa podľa nej zistili aj v prípade vín, dovezených v cisternách a nafľašovaných na Slovensku, na základe čoho boli kontrolami klasifikované ako nevhodné pre ľudskú spotrebu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies