Inšpektori kontrolovali predajcov potravín: Najviac nedostatkov sa našlo v hypermarketoch a supermarketoch

NETKY.SK • 22 Január 2015, 15:40 • 2 min
Inšpektori kontrolovali predajcov potravín: Najviac nedostatkov sa našlo v hypermarketoch a supermarketoch

BRATISLAVA - Štátna veterinárna a potravinová správa vykonala v poslednom kvartáli minulého roka celkovo 15 209 kontrol potravín, nedostatky odhalili v 10,68 percenta prípadov.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka, ktorý o záveroch z kontrol informoval, ide pri porovnaní s tretím štvrťrokom o jednopercentný pokles.

 

S najhorším výsledkom skončili už tradične kontroly po pracovnej dobe, inšpektori našli pochybenia v takmer polovici prípadov. Nelichotivé prvenstvo majú v tomto smere hypermarkety a supermarkety, kde pochybenia tvorili 51,45 %, nasledujú stredné predajne s 50,98 %. Pri malých predajniach zistila ŠVPS nepodarkovosť v 33 percentách. "Podozrivo vysoko vyskočili podnikové predajne, tam bolo percento nedostatkov až 66,67 %. Pre nás je to veľmi prekvapujúce, lebo práve podnikové predajne by mali byť zárukou, že sa predáva kvalitný tovar," konštatoval Jahnátek. 

 

V hodnotení 15 obchodných reťazcov skončila za štvrtý kvartál 2014 najhoršie Diligentia, v ktorej inšpektori evidujú 26,47 percenta nedostatkov. Naopak najlepšie dopadol pri kontrolách Nitrazdroj, u ktorého našli 6,67 percenta nedostatkov. Dobré výsledky podľa ministra dosiahli aj Kaufland s porušenosťou 8,68 %. Pod hranicou desať percent skončil napríklad aj Lidl s 9,84 percentami. O čosi horšie skončila COOP Jednota Slovensko s nedostatkami 11,35 %. Jahnátek však podotýka, že oba tieto reťazce sa oproti začiatku roka 2014 zlepšili. 

 

Inšpektori si posvietili aj na prepravu potravín, v rámci nej skontrolovali v sledovanom období 662 zásielok a celkovo 1 084 komodít. Nezrovnalosti našli pri 57 dodávkach, štyri zásielky v objeme 2,97 tony vrátili. Ako minister skonštatoval, najhoršie pri cestných kontrolách dopadlo Poľsko (12,58 %), nasledovalo Slovensko (4,53 %) a na treťom mieste Česká republika (1,44 %). Hlavným pochybením pri preprave bola nevyhovujúca hygiena, nedodržaný teplotný režim, chýbajúce označenie, či nevysledovateľnosť dodávky. 

 

Za sledované obdobie uložili inšpektori 487 blokových pokút v hodnote 15 211 eur, právoplatne ukončených správnych konaní bolo 809 v sume viac ako dva milióny eur. Počet začatých správnych konaní dosiahol 259, sú vo výške viac ako 1,5 mil. eur, úradných kontrol, ktoré v krátkom čase začnú, je 356 v hodnote 4,4 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona