Inšpektori kontrolovali bezpečnosť svietidiel: Našli tieto nedostatky

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 11:55 • 2 min
Inšpektori kontrolovali bezpečnosť svietidiel: Našli tieto nedostatky

BRATISLAVA – Inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) kontrolovali v období od marca do mája tohto roka bezpečnosť prenosných svietidiel pre deti a nočných svietidiel do sieťovej zásuvky. Z 814 preverených druhov u 129 distribútorov zistili nedostatky pri 81 druhoch v celkovej hodnote 2169 eur. Informuje o tom inšpekcia na svojej internetovej stránke. Kontroly boli súčasťou prvej fázy sektorového programu dohľadu SOI nad trhom so svietidlami.

slovakia

left justify in out

U niektorých druhov výrobkov sa vyskytlo viacero nedostatkov súčasne. Návod na použitie chýbal, bol nedostatočný alebo v cudzom jazyku v 42 prípadoch. Pri 26 druhoch absentovalo označenie výrobku a 18 nemalo bezpečnostné upozornenia v cudzom jazyku. "Na trhu neboli nájdené žiadne druhy, ktorých nebezpečnosť bola potvrdená pri kontrolách SOI v predchádzajúcich rokoch, alebo boli ako nebezpečné výrobky uvedené v systéme RAPEX (pozn. rýchlom výstražnom systéme pre nepotravinárske výrobky)," priblížila hovorkyňa SOI Danuša Krkošová.


Na overenie bezpečnosti odobrali inšpektori z ponuky 12 druhov svietidiel. Kontroly ukázali, že päť druhov predstavuje pre spotrebiteľa závažné riziko ohrozenia zdravia a sú nebezpečným výrobkom. Dôvodom bolo napríklad to, že materiál, z ktorého je svietidlo vyrobené, nebol odolný voči teplu a ohňu. Ďalším bolo riziko deformácie materiálu a prístupu k živým častiam svietidla, ako aj nevyhovujúca konštrukcia tienidla.
      

"Kontrolovaným osobám boli uložené opatrenia, ktorými bol zakázaný ich predaj, prípadne ich predávajúci stiahli z predaja dobrovoľne. Súčasne im bol uložený záväzný pokyn oznámiť nebezpečnosť výrobkov spotrebiteľom a stiahnuť ich z trhu. Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku právo na vrátenie kúpnej ceny," upozornila Krkošová. Inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ktorí si takýto výrobok kúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať.
      

Z kontrol zároveň vyplynulo, že päť druhov svietidiel bolo nezhodných s požiadavkami technických predpisov podľa nariadenia vlády pre elektrické zariadenia, ktoré sa používajú v určitom rozsahu napätia. Svietidlá najčastejšie nevyhovovali tepelnej skúške, boli dekorované farebným obrázkom s detským motívom alebo časti z termoplastického materiálu neboli odolné voči teplu a ohňu. Inšpektori uložili kontrolovaným subjektom zákaz predaja a dodávky nezhodných výrobkov a ich stiahnutie z trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies