Inšpektorát práce zakázal používanie historickej budovy SND na akúkoľvek činnosť

NETKY.SK • 6 Máj 2022, 16:00 • 2 min
Inšpektorát práce zakázal používanie historickej budovy SND na akúkoľvek činnosť

BRATISLAVA - Inšpektorát práce tento týždeň zakázal používanie historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave na akúkoľvek činnosť. Urobil tak na základe kontroly, ktorá sa uskutočnila v uplynulých mesiacoch. Rozhodnutie nie je právoplatné, vedenie divadla ho však rešpektuje. TASR o tom informovalo vedenie SND.

slovakia

left justify in out

 

Generálny riaditeľ divadla Matej Drlička dal po svojom nástupe do funkcie urobiť internú analýzu technického stavu historickej budovy SND. „Z výsledkov vyplynulo, že divadelné a scénické technológie v historickej budove divadla nie sú vo vyhovujúcom stave, mnohé z technológií vykazovali vysokú poruchovosť a boli technicky zastarané. Vedenie SND sa ju preto na začiatku mája 2021 rozhodlo uzatvoriť pre divadelnú činnosť," pripomenul.

 

img

 

Príležitostne sa aj po tomto zákaze v budove konali podujatia, pri ktorých nebolo potrebné využívať divadelné technológie. „Prenajímatelia si vždy do budovy museli priniesť vlastnú techniku vrátane elektrických agregátov, osvetlenia a ozvučenia," zdôraznil Drlička, pričom vysvetlil, že technológie, nevyhnutné na chod budovy ako takej (kúrenie a chladenie, trafostanica či požiarna signalizácia), SND revíziami a drobnými opravami neustále udržiavalo vo funkčnom a bezpečnom stave.

 

img

 

Občasné používanie historickej budovy SND na spoločenské akcie po zákaze divadelnej činnosti boli jednou z výčitiek sólistov Opery SND, ktorí po uzatvorení budovy pre divadelnú činnosť stratili jednu scénu. K členom Opery SND sa v kritike postupu manažmentu pridali aj poslanci Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies