Inšpekcia opäť odhalila nedostatky v lekárňach

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 16:32 • 2 min
Inšpekcia opäť odhalila nedostatky v lekárňach

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zverejnil výsledky kontrol lekární za prvý štvrťrok 2015.

slovakia

left justify in out

Niektorým chýbali tak ako vlani povolenia na zaobchádzanie s určenými látkami či mali neúplnú dokumentáciu.
     

Minuloročné pochybenia lekární ako nesprávne skladovanie liekov, nekvalitná čistená voda používaná na prípravu liekov či nedostatok odborných pracovníkov inšpekcia zatiaľ neodhalila.
     

"Za prvý štvrťrok sme vykonali 224 inšpekcií, závažné nedostatky boli zistené pri menej ako 1,5 percenta všetkých kontrolovaných lekární," povedala pre TASR Diana Madarászová zo ŠÚKL.
     

Lekárne najčastejšie nevykonali zmeny v povolení na omamné látky, chýbali im povolenia na zaobchádzanie s určenými látkami, mali neúplnú záznamovú dokumentáciu či nedodržali interval metrologického overovania váh a závaží. Najviac nedostatkov zistil ŠÚKL v lekárňach v Trenčianskom a Nitrianskom kraji.
     

Inšpektori kontrolujú materiálne, priestorové a personálne vybavenie lekární. "Vo väčšine prípadov zistia menej závažné nedostatky. V prípade, že ide o vážnejší problém, podá ústav návrh na uloženie pokuty na príslušný samosprávny kraj," uviedla Madarászová.
     

Vlani vykonal ŠÚKL takmer 1000 inšpekcií, za najčastejšie nedostatky v lekárňach vtedy označil nesprávne skladovanie liekov, neplatné povolenie na zaobchádzanie s omamnými a psychotropnými látkami a drogovými prekurzormi a nedostatok odborného personálu.
     

V dlhom zozname pochybení hygienici kritizovali aj slabú kontrolu čistenej vody, ktorá bola v niektorých prípadoch nekvalitná a ďalej sa používala na prípravu liekov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona