Čínsky a japonský premiér sa dohodli na zlepšení vzťahov napriek sporu o ostrovy

NETKY.SK • 5 Október 2010, 11:05 • 2 min
Čínsky a japonský premiér sa dohodli na zlepšení vzťahov napriek sporu o ostrovy

Čínsky a japonský premiér sa dohodli na zlepšení vzťahov napriek sporu o ostrovy

slovakia

left justify in out

img

Čínsky premiér Wen Ťia-pao sa v pondelok stretol s japonským premiérom Naotom Kanom na okraj ázijsko-európskeho stretnutia v Bruseli. Potvrdil to dnes Peking. Išlo o kontakt na najvyššej úrovni medzi krajinami, ktoré sa už mesiac nachádzajú v ostrom spore o ostrovy vo Východočínskom mori.
      Obaja premiéri sa stretli nakrátko a dohodli sa, že budú zlepšovať dvojstranné vzťahy a uskutočnia ďalšie rozhovory na vysokej úrovni.
      Vzťahy medzi ázijskými susedmi - druhou a treťou najväčšou ekonomikou na svete - sa zhoršili po tom, čo sa začiatkom septembra čínska rybárska loď zrazila s plavidlami japonskej pobrežnej stráže neďaleko ostrovov vo Východočínskom mori. Na tieto ostrovy si robia nárok obe krajiny a tiež Taiwan.
      "Obe strany sa dohodli na posilňovaní mimovládnych výmen a komunikácie medzi vládami. Dohodli sa tiež na uskutočnení čínsko-japonských rozhovorov na vysokej úrovni vo vhodnom čase," uvádzalo sa vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené na webovej stránke čínskeho ministerstva zahraničných vecí.
      Podľa vyhlásenia Wen na stretnutí znovu zdôraznil, že ostrovy - nazývané v Číne Tiao-jü a v Japonsku Senkaku - patria Číne. Japonská tlačová agentúra Kjódo uviedla, že Kan na stretnutí vyhlásil, že ostrovy sú japonským územím.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies