Čínske aerolínie nesúhlasia so zaradením do obchodu s emisiami v EÚ

NETKY.SK • 11 Máj 2011, 07:27 • 2 min
Čínske aerolínie nesúhlasia so zaradením do obchodu s emisiami v EÚ

Čínske aerolínie nesúhlasia so zaradením do obchodu s emisiami v EÚ

slovakia

left justify in out

img

Čínske letecké spoločnosti oznámili Európskej únii (EÚ), že odmietajú zaradenie svojich leteckých spoločností na jej trh obchodu s emisiami od roku 2012. Uviedol to dnes zdroj v EÚ.
      "Minulý týždeň sme rokovali s čínskou asociáciou leteckých spoločností, jej predstavitelia však dali najavo, že nesúhlasia so zaradením čínskych aerolínií na zoznam ETS (Systém obchodu s emisiami)," povedal zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.
      Od 1. januára budúceho roka bude do systému ETS zaradená väčšina leteckých spoločností, ktorých lietadlá budú využívať letiská Európskej únie, a to bez ohľadu na to, z akej krajiny letecká spoločnosť je. Aerolínie sa tak pridajú k tisíckam priemyselných a energetických podnikov, ktoré už s emisiami obchodovať musia. Podľa EÚ je tento krok nevyhnutný, pretože letecká doprava sa na celkových emisiách skleníkových plynov v EÚ podieľa asi 3 %. Navyše, ich objem rastie v prípade tohto sektora omnoho rýchlejšie než pri iných odvetviach hospodárstva.
      Čínske aerolinky s tým ale nesúhlasia a najmä najväčšie, ako sú Air China, China Eastern Airlines a China Southern Airlines, chcú dosiahnuť vyradenie zo zoznamu. Rovnaký krok urobili ešte skôr americké spoločnosti a ich strešná organizácia Air Transport Association of America.
      Americké letecké spoločnosti už podali sťažnosť na Európsky súdny dvor (ESD) s tým, že Brusel nemá právomoci regulovať objem ich emisií. V prípade, že by spor vyhrali, Európska komisia (EK) je pripravená odvolať sa. Číňania síce tiež nesúhlasia so zaradením do ETS, na súd sa však zatiaľ neobrátili. Číňania argumentujú aj tým, že ich veľké letecké spoločnosti majú moderné a na spotrebu paliva úspornejšie lietadlá než mnohé konkurenčné firmy so starším leteckým parkom.  
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies