Inscenované prehliadky na Bojnickom zámku priblížia krádež oltára

NETKY.SK • 27 Október 2022, 13:51 • 2 min
Inscenované prehliadky na Bojnickom zámku priblížia krádež oltára

BOJNICE - Krádež piatich oltárnych obrazov z Bojnického zámku v auguste 1933 priblížia inscenované prehliadky, ktoré pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Verejnosť ich bude môcť navštíviť v piatok (28.10.) a sobotu (29.10.) večer.

slovakia

left justify in out

TASR o tom vo štvrtok informovala PR manažérka múzea Petra Gordíková. "V noci zo dňa 27. na 28. augusta 1933 bolo zo zámku dedičov Jána Pálffyho v Bojniciach odcudzených päť oltárnych obrazov v cene vyše 2.000.000 korún českých. Krajinský úrad žiada, aby páni prednostovia úradov okamžite zaviedli po páchateľoch krádeže dôkladné pátranie. Pohraničné kontrolné stanice nech dbajú toho, aby obrazy neboli podlúdne vyvezené za hranice," písalo sa v oficiálnom vyhlásení z augusta 1933. Krádež vzácnych obrazov na Bojnickom zámku nemala v tom čase obdobu, za vypátranie odcudzených diel vypísali mimoriadnu odmenu vo výške 7500 korún českých. "Práve záhadná krádež Bojnického oltára sa stala námetom pre inscenované prehliadky Bojnického zámku. Réžie podujatia sa zhostila Naďa Uherová, o hudobnú zložku predstavení sa postarala Denisa Uherová," priblížila Gordíková. Vtipne vymyslenú divadelnú paródiu na krádež oltárnych obrazov podľa nej odohrajú profesionálni aj amatérski herci vždy večer v čase od 18.00 do 20.00 h. "Jednotlivé vstupy sú plánované v 15-minútových intervaloch," dodala. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona