Inšpektori vyhodnotili kvalitu tohtoročných burčiakov

NETKY.SK • 15 November 2010, 12:51 • 2 min
Inšpektori vyhodnotili kvalitu tohtoročných burčiakov

Inšpektori vyhodnotili kvalitu tohtoročných burčiakov

slovakia

left justify in out

img

Štátna veterinárna a potravinová správa skontrolovala počas sezóny predávané burčiaky, pričom sa zamerala na ich kvalitu a prípadné falšovanie oproti predpísaným normám.
      Inšpektori odobrali od predajcov 10 vzoriek burčiakov, ktoré boli analyzované v Colnom laboratóriu Bratislava metódou nukleárnej magnetickej rezonancie. "Touto metódou sa zisťuje pôvod základnej suroviny, či bol použitý hroznový mušt alebo mušt z iného ovocia a dá sa stanoviť množstvo pridaného repného cukru v zmysle požiadaviek vinárskej legislatívy," uviedla Jarmila Dudová zo Združenia Malokarpatská vínna cesta. Kontroly sa uskutočnili najmä pozdĺž známych "burčiakových" ciest v Grinave (okres Pezinok) a Veľkom Bieli (okres Senec). Z odobratých vzoriek bolo viac ako polovica nevyhovujúcich v súvislosti s nadmerným množstvom pridaného repného cukru. Voči predajcom, u ktorých boli zistené nevyhovujúce vzorky, sa začne správne konanie.
      Vyhodnotenie výsledkov v tomto roku bolo však podstatne lepšie v porovnaní s predošlými rokmi. Napríklad v roku 2008 bolo odobratých 13 vzoriek burčiakov, z čoho len jedna bola vyhovujúca a v roku 2009 nebol vyhovujúci žiaden burčiak, dodala Dudová.
      Ako burčiak možno označiť len kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky. Burčiak možno ponúkať spotrebiteľovi v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený. Označenie burčiak a údaj o výrobcovi je povinný viditeľne uviesť na výveske predajca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies