Inšpektorát práce chce prísnejšie pokuty pre nezodpovedných vodičov

NETKY.SK • 1 Júl 2011, 09:32 • 2 min
Inšpektorát práce chce prísnejšie pokuty pre nezodpovedných vodičov

Inšpektorát práce chce prísnejšie pokuty pre nezodpovedných vodičov

slovakia

left justify in out

img

Národný inšpektorát práce (NIP) chce presadiť sprísnenie sankcií voči vodičom kamiónov a autobusov za porušovanie predpisov. Inšpektori práce vykonajú v priebehu roka stovky kontrol zameraných na dodržiavanie sociálnej legislatívy v doprave.
      Podobnú kontrolu realizovali pracovníci prešovského inšpektorátu práce aj dnes na diaľnici medzi Prešovom a Košicami. Hovorca NIP Igor Holéczy informoval, že od 09.00 do 11.00 h skontrolovali sedem vodičov kamiónov, pričom odhalili sedem nedostatkov. V jenom prípade uložili vodičovi pokutu 120 eur. Vozidlá a vodičov okrem nich kontrovali aj príslušníci dopravnej polície a mýtni policajti.  
      Podľa generálnej riaditeľky NIP Jany Popovičovej nízke pokuty, nedostatočné kompetencie inšpektorov, ale aj zlú vymožiteľnosť pokút zneužívajú nezodpovední zahraniční vodiči, ktorí si Slovensko vyberajú ako tranzitnú krajinu.
      "Problémy sociálnej legislatívy v doprave opakovane riešime s ministerstvom dopravy. Máme záujem zvýšiť pokuty, pretože oproti európskym krajinám a V4 tie pokuty sú niekoľkonásobne nižšie. S ministerstvom sme zatiaľ nedospeli k zhode pri zvýšení pokút a kompetencií inšpektorov práce, ktoré sú naozaj veľmi nízke," konštatovala Popovičová.
      Slovenskí inšpektori môžu v súčasnosti napríklad za použitie magnetu na odstavenie kotúča alebo digitálnej karty uložiť pokutu 165 eur, v zahraničí je to až 1600 eur. Popovičová upozornila, že zjednotenie pokút odporučil aj Európsky parlament.
      Hovorca NIP Igor Holéczy vysvetlil, že vodiča, ktorý na Slovensku od inšpektorov dostal pokutu, najbližších 28 dní za rovnaký priestupok nemôžu pokutovať nikde v Európskej únii.
      "Práve preto vyhľadávajú Slovensko a stáva sa pre nich tranzitnou krajinou. Takíto vodiči, ktorí sú napríklad neoddýchnutí, môžu spôsobiť tragické nehody na našich cestách," pripomína hovorca. Pracovník Inšpektorátu práce v Prešove Ladislav Mudrik, ktorý sa dnes zúčastnil kontrolnej akcie na diaľnici, uviedol, že medzi najčastejšie zistenia porušení predpisov patrí nedodržanie limitov jazdy a prestávok počas jazdy, ale stretávajú sa aj s používaním viacerých kariet do záznamových zariadení.
      Popovičová potvrdila, že rokovania s Prezídiom Policajného zboru, ktoré prebehli tento rok, boli úspešné a sú základom pre prípravu zmeny legislatívy. Tá by mala umožniť odstavenie problémového kamióna.
      Inšpektori práce v roku 2010 skontrolovali na slovenských cestách spolu 2566 zahraničných vodičov vozidiel nad 3,5 tony. Zistili pritom 2594 porušení predpisov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies