Inovatívny projekt českých študentov pre deti s cukrovkou získal hlavnú cenu v celosvetovej súťaži Imagine Cup

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 18:56 • 2 min
Inovatívny projekt českých študentov pre deti s cukrovkou získal hlavnú cenu v celosvetovej súťaži Imagine Cup

REDMONT - Na tohtoročné finále súťaže Imagine Cup pricestovalo do ústredia Microsoftu v Redmonde 54 tímov z celého sveta, aby sa pokúsili získať ceny v celkovej hodnote 315 000 dolárov. Z historického prvenstva sa nakoniec tešil tím X.GLU z Českej republiky. Zvíťazil s inovatívnym projektom, ktorý by mohol pomáhať deťom s cukrovkou.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti žije na svete až 415 miliónov diabetikov a odhaduje sa, že ich počet do roku 2040 stúpne až na 642 miliónov. Cukrovka je zatiaľ nevyliečiteľným ochorením, vyžaduje si systematické a disciplinované užívanie liekov. Testovanie hladiny cukru v krvi a následné aplikovanie inzulínu však môže byť pomerne náročné hlavne pre malé deti. Tím X.GLU prišiel v súťaži Imagine Cup s nápadom v podobe glukomeru vo veľkosti platobnej karty tenkej iba 4 mm, ktorá je flexibilná a ponúka buď integrovanú batériu alebo možnosť napájania zo smartfónu užívateľa prostredníctvom technológie NFC.

 

Moderný dizajn a herné prvky môžu deti s diabetom motivovať

 
Samotný smartfón kompletne zaisťuje chod tohto zariadenia a oproti tradičným meracím prístrojom šetrí náklady na hardvér. Znižuje sa tak aj pravdepodobnosť mechanického zlyhania v porovnaní so zariadeniami, ktoré sa k smartfónom fyzicky pripájajú cez konektory na slúchadlá alebo nabíjacie porty. Riešenie využíva cloud, konkrétne Microsoft Azure, zaručujúci ochranu uložených dát. K výsledkom a dátam by mohli mať prístup iba členovia rodiny či lekár, aby mohli dohliadať na liečebný režim dieťaťa. Deti sú navyše vďaka herným prvkom a odmenám motivované, aby dodržiavali režim pravidelného merania priamo v aplikácii.

 

V minulosti bodovali aj Slováci, súťaž im priniesla cenné skúsenosti

 

Vo finále súťaže boli tento rok ešte dva európske projekty – Evermind z Ruska a OsteoMentor z Grécka. Súťaž Imagine Cup organizuje Microsoft už od roku 2002 a za posledných 15 rokov dostala na trh mnoho zaujímavých produktov. ,,Poslaním súťaže Imagine Cup je inšpirovať mladých ľudí, aby pomocou technológií nachádzali kreatívne a odvážne riešenia súčasných spoločenských problémov. Z víťazstva X.GLU máme veľkú radosť a celému tímu prajeme veľa úspechov do budúcnosti,“ zhodnotila Biljana Weber, generálna manažérka spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko.

 
Pred štyrmi rokmi sa z účasti vo finále na Imagine Cupe v Petrohrade tešil aj slovenský tím zložený zo študentov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave pod vedením mentora Michala Barlu. Zaujali projektom Speekle, v ktorom hravou formou motivovali deti k logopedickým cvičeniam pomocou mobilných hier. ,,Odniesli sme si z Imagine Cupu cenné skúsenosti čo sa týka prípravy prezentácie nášho nápadu, vytvorili sme si nové kontakty, získali sme spätnú väzbu na náš projekt a jeho medializáciu. Na projekte sme aj naďalej pracovali a v novembri v roku 2013 sme si založili vlastnú firmu Speekle. Odvtedy sa rečovým problémom aktívne venujeme a v súčasnosti pripravujeme expanziu na trh vo Veľkej Británii,“ hovorí Veronika Štrbáková. Veronika dnes pracuje v spoločnosti Microsoft ako konzultantka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies