Inovatívna myšlienka na liečbu sepsy vyhrala na Falling Walls Lab Slovakia

NETKY.SK • 1 Jún 2018, 13:34 • 2 min
Inovatívna myšlienka na liečbu sepsy vyhrala na Falling Walls Lab Slovakia

BRATISLAVA - Inovatívna myšlienka na liečbu sepsy vyhrala na podujatí Falling Walls Lab Slovakia, na ktorom mladí vedci a inovátori predstavili svoje návody riešení rozličných problémov. Nad podujatím prevzal záštitu premiér Peter Pellegrini, ktorý si vypočul inšpiratívne myšlienky mladých vedcov a víťazom odovzdal ocenenia.

slovakia

left justify in out

Víťazka Lucia Lauková získala finančnú odmenu, miestenku na svetové Falling Walls Lab finále, ktoré sa uskutoční 8. novembra v Berlíne a lístok na prestížnu konferenciu Falling Walls Conference o deň neskôr. Ako agentúru SITA informovala Lenka Miller z Oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského v Bratislave, do berlínskeho finále postupuje 100 účastníkov z celého sveta. Traja víťazi získajú finančnú výhru a predovšetkým príležitosť zopakovať svoje prezentácie ďalší deň na hlavnom pódiu prestížnej Falling Walls Conference.

Víťazka sa svojím výskumom snaží zboriť múry sepsy. Na liečbu tohto závažného infekčného ochorenia sa v súčasnosti využívajú antibiotiká, no 30 až 50 percent ľudí aj napriek tomu zomiera. „Keďže ochorenie je zvyčajne zachytené veľmi neskoro, antibiotická liečba nestihne včas zapôsobiť,“ vysvetlila Lucia Lauková a dodala, že u pacientov so sepsou sa vyskytuje vysoká koncentrácia extracelulárnej DNA a cieľom výskumu bolo zistiť, ako by ju bolo možné znížiť. Aplikáciou enzýmu DNáza dokázala znížiť mieru úmrtnosti.

Vedci z Univerzity Komenského v Bratislave, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Technickej univerzity v Košiciach, Matador Automation a Eyeblink prezentovali témy z humanitnej oblasti, medicíny i techniky. Riešili aj problémy ako nedostatočné žmurkanie pred počítačom, mýtus o kole zodpovednej za metabolický syndróm, vývoj rýchleho a zodpovedného simulátora na hasenie lesného požiaru, ako aj spoločné rituály obohacujú spolužitie či nový pohľad na výrobcov robotov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona