Činohra SND uvedie v premiére inscenáciu pre deti Mechúrik - Koščúrik

NETKY.SK • 12 November 2011, 00:25 • 2 min
Činohra SND uvedie v premiére inscenáciu pre deti Mechúrik - Koščúrik

Činohra SND uvedie v premiére inscenáciu pre deti Mechúrik - Koščúrik

slovakia

left justify in out

img

Rozprávku Pavla Dobšinského Mechúrik – Koščúrik uvedie v premiére v sobotu 12. novembra Činohra Slovenského národného divadla. Réžie inscenácie sa ujala dvojica Juraj Bielik a Anton Korenči, ktorí sú zároveň aj spoluautormi inscenácie, Miriam Kičiňová je dramaturgom, autormi scény sú bratia Jaroslav a Miroslav Daubravovci, kostýmy navrhla dvojica výtvarníčok Barbora Gálisová a Lucia Šedivá. Hudbu zložil Juraj Bielik, texty piesní napísal Anton Korenči. Po balete o Malom princovi a Kominárikovi v opere prichádza aj činohra s inscenáciou pre detského diváka.
Klasickú rozprávku Pavla Dobšinského o veselej skupinke nespokojných zvieratiek a Mechúrikovi-Koščúrikovi, ktorí sa vydajú na cesty, pozná hádam každé dieťa i dospelý. Činohra Slovenského národného divadla nechce zabúdať na najmenších divákov a práve preto sa rozhodla uviesť túto známu rozprávočku v novej veselej a hudobnej úprave. 
Mechúrik-Koščúrik si stále vymýšľa nejaké melódie, ale nevie ich vôbec zahrať. Je celkom sám a smutný, lebo nemá kamarátov, ktorí by mu pomohli. Tak sa rozhodne nájsť si ich. Vydá sa na cesty a na nich stretne najrôznejšie zvieratká, ktoré však nie sú celkom obyčajné. Okrem toho, že sú veselé, každé z nich vie hrať na nejaký hudobný nástroj. A keď sa stretne Had Potrávešmyk, inak dobrý perkusionista, najšikovnejší basista Vlk Trubač či super flautistka Myška Chocholuška s husľovou virtuózkou Žabkou Rapotačkou a skvelý gitarista Zajac Poleseskok s najlepšou speváčkou v celom lese Líštičkou Kmotričkou, môže z toho vzniknúť celkom dobrá kapela. A tá sa už nemusí nikoho a ničoho báť. Ani ježibaby a jej kumpánov, ktorí strašia celý les. A keďže k rozprávkam patria aj šťastné konce, ani v tejto to nemôže byť inak. 
V hlavných postavách Mechúrika – Koščúrika sa v alternácii predstavia Branislav Bystriansky a Marián Labuda mladší, v postave Myšky Chocholušky rovnako v alternácii Táňa Pauhofová a Judit Bárdos. V ďalších úlohách hosťujú Dušan Musil, Gabriel Tóth, Tomáš Vravník, Martin Madej a poslucháči Vysokej školy múzických umení Zuzana Marušinová, Daniel Žulčák, Barbora Švidraňová, Daniel Ratimorský, Alexandra Palatínusová, Daniel Fischer, Otto Culka a Jozef Jurčišin-Kukľa. 
Mechúrik-Koščúrik je rozprávka o silnom kamarátstve, v ktorom sa nerobia rozdiely, pretože kamaráti si vedia navzájom pomôcť. Je v nej mnoho pesničiek, veselých zvieratiek a dobrej muziky. Dramaturgia pripravila pre deti aj prekvapenie v podobe omaľovánky, ktorá je súčasťou bulletinu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona