Iniciátori Výzvy Stop fašizmu radia poslancom, ako reagovať na kotlebovcov

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 13:37 • 2 min
Iniciátori Výzvy Stop fašizmu radia poslancom, ako reagovať na kotlebovcov

BRATISLAVA - Poslanci dokážu zvládnuť prítomnosť Kotlebovej strany v parlamente. Poukazujú na to iniciátori Výzvy Stop fašizmu. Radia im, aby sa pri reakciách na prejavy, návrhy či iniciatívy strany riadili stratégiou, ktorá vychádza z takzvaného "Schwerinského vyhlásenia". V tomto duchu doručili v pondelok (18. 4.) poslancom Národnej rady SR dokument.

slovakia

left justify in out

Ku Schwerinskému vyhláseniu sa napríklad prihlásili niektoré krajinské parlamenty v Spolkovej republike Nemecko vo vzťahu k extrémistickej NPD, aby politicky izolovali jej vplyv. "V ňom sa všetci poslanci demokratických strán zaviazali k odmietnutiu spolupráce s extrémistickou stranou. A to bez ohľadu na ich odlišnosti v programoch a politických cieľoch," informovala TASR Irena Bihariová, právnička a predsedníčka združenia Ľudia proti rasizmu a spoluautorka Výzvy Stop fašizmu.

 

Podľa nej ide o demonštráciu koaličných aj opozičných poslancov, v zmysle ktorej prijímajú záväzok nehlasovať za návrhy z dielne extrémistickej strany a nehľadať podporu pre svoje návrhy v radoch extrémistických strán.

 

Ak sa poslanci podľa Bihariovej prihlásia k tejto stratégii, vysielajú odkaz, že fašistická politika, "nech je akokoľvek dobre maskovaná za vznešené sľuby a úmysly, nemôže byť na pôde parlamentu žiadneho demokratického štátu diskutovaná, vypočutá ani podporená".

 

Politická akceptácia strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) by neskôr mohla spôsobiť jej celospoločenskú akceptáciu, myslia si iniciátori výzvy, medzi ktorými sú napríklad bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová, režisér Jakub Króner, slovenský astrofyzik Jaroslav Dudík, forenzný psychológ Anton Heretik či slovenský psychiater Jozef Hašto.

 

Výzva Stop fašizmu je prístupná na webe stopfasizmu.sk, ktokoľvek ju môže svojím podpisom podporiť. "Na nej bude zároveň postupne dopĺňaný zoznam poslancov a poslankýň, ktorí sa k stratégii navrhnutej vo výzve prihlásia," dodala Bihariová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies