Iniciatíva vyzýva vládu, aby pripravila dobrú novelu infozákona

NETKY.SK • 2 November 2013, 15:46 • 2 min
Iniciatíva vyzýva vládu, aby pripravila dobrú novelu infozákona

BRATISLAVA - Na ministerstve spravodlivosti sa už niekoľko mesiacov pripravuje novela takzvaného infozákona, občianska iniciatíva Za dobrý zákon o slobodnom prístupe k informáciám vyzýva vládu, aby pri práci na novele dodržala princípy funkčnej a neoklieštenej legislatívy.

slovakia

left justify in out

Na ministerstve spravodlivosti sa už niekoľko mesiacov pripravuje novela takzvaného infozákona. Občianska iniciatíva nesúca názov Za dobrý zákon o slobodnom prístupe k informáciám vyzýva vládu, aby pri práci na novele dodržala princípy funkčnej a neoklieštenej legislatívy. Po zmene zákona volajú najmä mestá a obce, ktoré argumentujú, že ich infožiadosti často zaťažujú. Návrh novely by malo ministerstvo predstaviť začiatkom budúceho roka.

"Budeme proces prípravy a schvaľovania novely infozákona pozorne sledovať a sme pripravení upozorniť verejnosť na akékoľvek pokusy obmedzovať jej právo na prístup k informáciám," vyhlasujú členovia občianskej iniciatívy. Medzi nimi sú zástupcovia Centra pre filantropiu, Transparency International Slovensko, Občan, demokracia a zodpovednosť, VIA IURIS, Združenia občanov miest a obcí Slovenska, Aliancia Fair-play a iní. Predmetný zákon je podľa nich jedným z najdôležitejších. Garantuje občianske práva a kontrolu moci verejnosťou. Argumenty miest a obcí iniciatíva "vníma", jej členovia sú otvorení diskusii. "Chceme však diskutovať o reálne existujúcich problémoch, nie o zničení zákona o slobodnom prístupe k informáciám pod zámienkou riešenia vymyslených alebo umelo nafúknutých pseudoproblémov," dodávajú. 

Právnik spolupracujúci so združením VIA IURIS Peter Wilfling pre agentúru SITA povedal, že napríklad prieskum Martina Dubéciho tvrdenia samospráv o nadmernej vyťaženosti pre infožiadosti nepotvrdil. "Z dát, ktoré sa nám podarilo získať sa ukazuje, že tvrdenia o všeobecnom vyťažení obcí sa na našej vzorke nepotvrdili. V prípade malých obcí vidíme minimálny záujem o využívanie tohto nástroja. Z rozhovorov vieme, že sa informácie získavajú neformálne. Nárast začína pri väčších obciach a mestách, čo je vzhľadom na počty občanov, úkonov či majetku pochopiteľné," napísal vo svojom augustovom blogu, zverejnenom po prieskume, Dubéci.

Jednou z možných zmien, ktoré novela prinesie a nad ktorou ministerstvo uvažuje, by mohol byť poplatok spojený so žiadosťou o informácie. Prichádza do úvahy v prípade, ak si niekto vyžiada obsiahle informácie a úrad pre ne bude musieť použiť väčšie množstvo listov papiera. Platba by mala uhradiť aj náklady na nadmernú prácu a úkony úradníkov. Agentúre SITA tento zámer potvrdila aj hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Zatiaľ však stále predstavuje len jednu z možností.

Členovia iniciatívy sformulovali 18 princípov dobrého zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Akákoľvek zmena by podľa nich mala tieto princípy rešpektovať. "Trváme na tom, že zákon nesmie vytvárať priestor pre svojvôľu úradníkov pri posudzovaní žiadostí, ani pri účtovaní nákladov za sprístupnenie informácií. Trváme na tom, že zákon musí ostať efektívnym nástrojom kontroly fungovania a hospodárenie verejnej správy," vyhlasuje iniciatíva. Zákon podľa nej musí aj naďalej stáť na princípe "čo nie je tajné, je verejné" a aby rozsah nesprístupňovaných informácií bol obmedzený na minimálnu nevyhnutnú mieru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies