Iniciatíva Mama, otec a deti chce definovať rodinu v rámci EÚ

NETKY.SK • 22 September 2016, 13:18 • 2 min
Iniciatíva Mama, otec a deti chce definovať rodinu v rámci EÚ

BRATISLAVA - Jednotne definovať rodinu v rámci celej Európskej únie ako zväzok jedného muža a jednej ženy založený na manželstve alebo rodinnom pôvode má za cieľ celoeurópska občianska iniciatíva Mama, otec a deti, ktorú na Slovensku zastupuje predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík.

slovakia

left justify in out

Iniciatívu dnes novinárom predstavila jej predsedníčka Edit Frivaldsky z Maďarska, podľa ktorej musia do 10. decembra zhromaždiť najmenej milión podpisov. Pre každú z členských krajín je pritom stanovený ich minimálny počet a pokiaľ sú tieto podmienky dodržané, Európska komisia (EK) sa musí iniciatívou zaoberať.

 

"Iniciatíva tak vyšle silný signál o tom, čo občania chcú," povedala. Zatiaľ sa podarilo vyzbierať asi 180-tisíc podpisov. Frivaldsky vysvetlila, že iniciatíva reaguje na stále silnejšie tendencie zavádzať manželstvá párov rovnakého pohlavia, pričom hlavným cieľom je chrániť deti, ktoré "by mali vyrastať v rodine pozostávajúcej z matky a otca". Iniciatíva sa stavia nielen proti zväzkom ľudí rovnakého pohlavia, ale aj proti adoptovaniu detí takýmito pármi, čo by mohlo mať na tieto deti negatívny vplyv.

 

"Ak nie je manželstvo a rodina jednoznačne definovaná, nie je možné prijímať cielenú legislatívu na jej ochranu," myslí si Frivaldsky. Advokát iniciatívy Roger Kiska pripomenul, že Európska komisia minulý rok navrhla pravidlá na "cezhraničné uznávanie manželstiev" vrátane zväzkov párov rovnakého pohlavia.

 

Návrh zatiaľ nebol na celoeurópskej úrovni schválený. Iniciatíva Mama, otec a deti sa však obáva, že EK takto zavádza na Slovensku agendu homosexuálnych práv. Tvrdí, že na Slovensku by sa mohli domáhať právnej ochrany aj homosexuálne páry zaregistrované v členskej krajine, ktorá takéto zväzky povoľuje. Kiska tiež zdôraznil, že iniciatíva Mama, otec a deti má vytvoriť v EÚ priestor na "ozdravenie klasickej rodiny, ktorej sa momentálne v Európe veľmi nedarí".


Cieľom navrhovaných nariadení EÚ je podľa Európskej komisie vytvoriť heterosexuálnym aj homosexuálnym manželom či registrovaným partnerom jednotný európsky právny rámec pre usporiadanie ich pomerov s cezhraničným prvkom. Exekutíva Európskej únie však nemôže presadzovať zákony o manželstvách alebo rodinnej politike, pretože rodinné právo majú podľa zmlúv o EÚ v kompetencii vlády jednotlivých členských krajín.

 

"Kompetencia vo veciach manželstva a rodiny patrí členským štátom. Vidíme však rozdiel medzi realitou v predpisoch a praxou. Európska únia je vnútorným trhom a Európska komisia si kompetenciu v týchto veciach tvorí. Dôkazom toho, že v tejto oblasti Európska komisia svoju kompetenciu vidí, je registrácia Iniciatívy Mama, otec a deti priamo Európskou komisiou. EK sa v tejto veci stále pokúša o zmenu," povedal na záver Kiska. Iniciatívu je možné podpísať na internetovej stránke www.mumdadandkids.eu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies