Ingušský parlament schválil zákaz velebenia Stalina

NETKY.SK • 23 Február 2017, 07:37 • 2 min
Ingušský parlament schválil zákaz velebenia Stalina

MAGAS - Zákonodarcovia v Ingušsku, ruskej autonómnej republike, schválili v stredu návrh zákona, ktorým sa zakazuje glorifikácia bývalého sovietskeho vodcu Josifa Stalina.

slovakia

left justify in out

Legislatívny návrh zakazuje budovanie pamätníkov a búst Stalina, ako aj pomenúvanie miest, obcí a ulíc po ňom. Návrh zákona tiež zakazuje ospravedlňovanie alebo velebenie Stalinových činov, ako aj vystavovanie jeho portrétov na verejných miestach alebo v oficiálnych priestoroch, informovala stanica Slobodná Európa.

 

Ingušský parlament schválil predmetný dokument deň pred 73. výročím deportácie Ingušov a Čečencov zo severného Kaukazu. Sovietske úrady medzi 23. februárom a 9. marcom 1944 vyviezli takmer celé ingušské a čečenské obyvateľstvo - približne 650.000 osôb - do strednej Ázie s tým, že kolaborovali s nacistickým Nemeckom.

 

Až polovica týchto ľudí zomrela počas cesty alebo následkom surových podmienok, v ktorých boli nútení žiť. Preživší sa mohli vrátiť domov až v roku 1957.

 

Na základe prieskumu verejnej mienky, ktorý v januári uskutočnila nezávislá spoločnosť Levada Center, sa zistilo, že takmer 50 percent Rusov vníma Stalina priaznivo. Ide o najvyššie číslo za uplynulých 16 rokov.

 

Stalin má na území Ruskej federácie stále približne 20 pamätníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies