Informátori poukázali na sporné financovanie kampane pred referendom o brexite

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 06:25 • 2 min
Informátori poukázali na sporné financovanie kampane pred referendom o brexite

LONDÝN - Skupina informátorov spochybnila v pondelok integritu výsledkov britského hlasovania za vystúpenie z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Informátori predstavili vyše 50 strán dokumentov, ktoré dokazujú, že oficiálna skupina kampane za brexit porušila v rámci úsilia zvíťaziť v referende v roku 2016 pravidlá financovania volieb.

 

Organizácia, ktorá viedla oficiálnu kampaň za vystúpenie z Únie (Vote Leave), obišla podľa týchto tvrdení povolenú hranicu výdavkov na kampaň tým, že ďalšie prostriedky presunula do inej skupiny s názvom BeLeave.

 

Medzi citovanými informátormi vystupuje aj Christopher Wylie z britskej firmy Cambridge Analytica, ktorý stojí za posledným odhalením zneužitia údajov užívateľov Facebooku počas prezidentskej kampane v USA v roku 2016.

 

Wylie spoločne s bývalým spolupracovníkom kampane Vote Leave a právnym zástupcom informovali novinárov v pondelok na tlačovej konferencii v Londýne. "Toto nie je o boji proti referendu. Toto je o integrite demokratického procesu," povedal Wylie.

 

Dokumenty, medzi ktorými bola elektronická korešpondencia, Google dokumenty a fotografie, predložili prostredníctvom londýnskej právnej spoločnosti Bindmans.

 

Predstavitelia kampane za odchod z EÚ (Vote Leave) akékoľvek porušenie pravidiel kampane v pondelok odmietli. Tvrdia, že čelia pokusu zmariť brexit a očierniť ich povesť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona