Informačný systém výstavby za 70 miliónov eur sa nebude realizovať

NETKY.SK • 28 Február 2018, 17:35 • 2 min
Informačný systém výstavby za 70 miliónov eur sa nebude realizovať

BRATISLAVA - Projekt Informačného systému výstavby za 70 miliónov eur sa nebude realizovať. Rozhodli o tom v hlasovaní členovia príslušného riadiaceho výboru. Podľa vicepremiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) Informačný systém výstavby tak, ako je navrhnutý, nereaguje na potreby praxe.

slovakia

left justify in out

"Všetci zástupcovia úradu podpredsedu vlády hlasovali proti," uviedol Pellegrini v stredajšom stanovisku. Ak by mal byť projekt znova predložený na schválenie, podľa podpredsedu vlády bude treba dopracovať a v niektorých častiach úplne prepracovať štúdiu uskutočniteľnosti.

 

Šesť zástupcov Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu hlasovalo proti spusteniu tohto projektu. Z 18 členov s hlasovacím právom má teda úrad šesť členov, ďalší členovia zastupujú napríklad rezorty financií, dopravy, vnútra či Úrad vlády, IT Asociáciu Slovenska a Združenie miest a obcí Slovenska.

Projektom sa mal Riadiaci výbor prioritnej osi 7 Informačná spoločnosť Operačného programu Integrovaná infraštruktúra zaoberať koncom minulého roka na decembrovom zasadnutí. Vtedy ho ale ministerstvo dopravy z programu stiahlo s tým, že budú ďalej komunikovať s Útvarom hodnoty za peniaze, ktoré vznieslo pripomienky.

 

Opätovne sa projekt podľa Pellegriniho úradu dostal na rokovací stôl riadiaceho výboru na základe listu rezortu dopravy, v ktorom požiadal o vyjadrenie k možnosti spolufinancovania projektu z operačného programu v gescii úradu podpredsedu vlády.

 

Odborníci zo združenia Slovensko.Digital spolu s Alianciou Fair-play pritom už vo februári 2016 upozorňovali, že ide o nevýhodný nákup a nedostatočne pripravený projekt. Aj v súčasnosti tak žiadali, aby sa projekt definitívne zastavil a prepracoval.

 

Za jeho najväčšie nedostatky považujú nesprávne nastavené merateľné ukazovatele úspešnosti projektu, nedostatočnú kalkuláciu efektívnosti alebo chýbajúcu legislatívu, ktorá by umožnila zavedenie tak rozsiahleho systému. Projekt Informačného systému výstavby pripravilo ministerstvo dopravy ešte pod vedením ministra Jána Počiatka (Smer-SD).

 

Informačný systém výstavby by mal po zrealizovaní fungovať ako centrálny informačný systém pre digitalizáciu stavebných a územných povolení pri výkone činnosti stavebných úradov, úradov územného plánovania vrátane ďalších inštitúcií, ktoré sú do procesov zapojené.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies