Informácie o svojom majetku poskytli len 3 kandidáti na prezidenta

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 11:32 • 2 min
Informácie o svojom majetku poskytli len 3 kandidáti na prezidenta

BRATISLAVA – Informácie o svojom majetku, záujmoch a príjmoch nad rámec zákonných povinností, ku ktorým prezidentských kandidátov v rámci projektu PolitikaOpen vyzvala Aliancia Fair-play (AFP), poskytli iba traja uchádzači o prezidentský post – Andrej Kiska, Pavol Hrušovský a Milan Kňažko. Ich podrobné priznania možno vidieť na stránke www.politikaopen.sk.

slovakia

left justify in out

"Môžete si tam pozrieť napríklad údaje o podiele Milana Kňažka v súkromnej spoločnosti, informácie, z akých zdrojov financoval Andrej Kiska svoju kampaň, ale aj údaje o pôvode a nadobudnutí nehnuteľnosti Pavla Hrušovského," uviedla projektová manažérka AFP Mirka Grófová.

Informovala tiež o tom, že údaje o svojom majetku AFP neposkytli Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Viliam Fisher, Ján Jurišta, Stanislav Martinčko, Milan Melník a Jozef Šimko.
"Týmto vlastne znemožňujú občanom do budúcnosti kontrolovať, či vykonávajú svoju funkciu čestne a bez obohacovania na úkor verejnosti," skonštatovala Zuzana Wienk z AFP. Pripomenula, že zákon nevyžaduje pred voľbami voči voličom žiadnu otvorenosť. "Prezidentom sa tak fakticky môže stať mačka vo vreci," skonštatovala Wienk.

Predstavitelia AFP dodali, že ďalší prezidentskí kandidáti – Robert Fico, Helena Mezenská a Radoslav Procházka poskytujú obmedzené informácie o svojom majetku prostredníctvom majetkových priznaní na stránke Národnej rady SR. "Robert Fico napríklad reagoval na našu výzvu tým, že jeho majetkové priznanie je dostupné na www.nrsr.sk, " uviedla Grófová. Dodala, že Procházka prisľúbil zverejniť svoj majetok v rámci projektu. "Vyplnil takmer celý profil, no nemohli sme ho zverejniť pre chýbajúce údaje o hodnote nehnuteľného majetku," vysvetlila Grófová.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona