Informácie o rizikových futbalových fanúšikoch majú policajti včas

NETKY.SK • 28 September 2013, 15:13 • 2 min
Informácie o rizikových futbalových fanúšikoch majú policajti včas

BRATISLAVA - Pred zápasom futbalovej reprezentácie SR s Bosnou a Hercegovinou musela polícia zisťovať informácie cez policajných pridelencov v Srbsku, Chorvátsku a Maďarsku, pretože Bosna nie je členom NFIP.

slovakia

left justify in out

Získavanie informácií o  zahraničných futbalových fanúšikoch, ktorí sa chystajú na Slovensko, bolo ešte nedávno jednou z úloh Národnej ústredne Interpolu.

Vďaka informáciám zo zahraničia mohli z národnej ústredne informovať zložky Policajného zboru o počte fanúšikov, koľko z nich je rizikových, o ich trasách na štadión a podobne. Pre TASR to povedal šéf Národnej ústredne Interpolu Róbert Garaj s tým, že úlohu NFIP, teda národného kontaktného bodu pre medzinárodnú spoluprácu pri prechádzaní násilia na štadiónoch, prevzal nedávno vytvorený samostatný útvar na Prezídiu Policajného zboru. Niektoré krajiny napriek tomu komunikujú prostredníctvom národnej ústredne.

"Získavame informácie nielen cestou Interpolu, ale aj cestou policajných pridelencov, ak ide o futbalové kluby z krajín, v ktorých ich máme. Mnohé balkánske štáty nie sú súčasťou siete NFIP," vysvetlil riaditeľ Úradu medzinárodnej policajnej spolupráce Jaroslav Paľov. Napriek množstvu informácií, totožnosť rizikových fanúšikov dopredu nepoznajú. "Až takto do detailov sa to nedá, lebo nikto nemá komplexný zoznam fanúšikov. Ale zväčša sú tam poverené osoby, alebo tí, ktorí to organizujú," povedal Paľov. Garaj však prezradil, že do budúcnosti sa pripravuje databáza Interpolu, ktorá sa bude týkať rizikových fanúšikov.

Pred zápasom slovenskej futbalovej reprezentácie s Bosnou a Hercegovinou musela polícia zisťovať informácie cez policajných pridelencov v Srbsku, Chorvátsku a Maďarsku, pretože Bosna nie je členom NFIP. "Oslovovali sme cez Interpol aj Sarajevo," poznamenal Paľov. Okrem iných informácií slovenskí policajti mali k dispozícii napríklad telefónne čísla na vedúcich jednotlivých skupín fanúšikov. Polícia napokon nezaznamenala v súvislosti s futbalovým stretnutím reprezentácií v Žiline žiadne výtržnosti, narušenie verejného poriadku ani poškodenie majetku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies