Informácie o Porošenkovej offshorovej spoločnosti preverí len fiškálna služba

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 14:52 • 2 min
Informácie o Porošenkovej offshorovej spoločnosti preverí len fiškálna služba

KYJEV - Ukrajinská štátna fiškálna služba dnes oznámila, že preverí informácie o off-shorovej spoločnosti, ktorú údajne vlastní prezident krajiny Petro Porošenko. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve riaditeľ fiškálnej služby Roman Nasirov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informácie po Porošenkovi pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní.

 

Dokumenty získali od anonymného zdroja nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta na analýzu.

 

Medzi klientmi Mossack Fonseca je aj 12 šéfov štátov, z toho šiesti sú stále vo funkcii. Ide napríklad o argentínskeho prezidenta Mauricia Macriho či ukrajinského lídra Petra Porošenka. Celkovo je v zoznamoch 128 vysokopostavených politikov a funkcionárov z celého sveta. Ide o najväčší doteraz odhalený škandál spojený s daňovými únikmi.

 

Podľa ICIJ Porošenko doteraz neodovzdal svoje aktíva, ktoré vlasti v cukrovinkárskej korporácii Roshen/Rošen do trustu, ale na ich reštrukturalizáciu vytvoril off-shorovú spoločnosť. Porošenko tvrdí, že aktíva korporácie Roshen už nespravuje.

 

Na svojej stráne na sieti Twitter Porošenko napísal, že je "prvým mužom v štáte" a z toho dôvodu veľmi zodpovedne pristupuje k priznaniu svojich príjmov, k plateniu daní i k otázke konfliktu záujmov. Napísal tiež, že po nástupe do funkcie prezidenta odovzdal riadenie spoločnosti, vrátane správy jej aktív, konzultačným a právnickým spoločnostiam.

 

Ako pripomenula agentúra TASS, Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU) v pondelok oznámil, že sa Porošenkovou kauzou nebude zaoberať, pretože "nemá právo viesť vyšetrovanie proti prezidentovi krajiny".

 

Ukrajinská generálna prokuratúra tiež oznámila, že vyšetrovanie Porošenka v tejto veci je mimo jej kompetencií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies