Informácie, ktoré Kollár prečítal poslancom boli tak závažné, že v sále bolo úplné ticho

NETKY.SK • 29 Máj 2021, 15:35 • 2 min
Informácie, ktoré Kollár prečítal poslancom boli tak závažné, že v sále bolo úplné ticho

BRATISLAVA - Informácie, ktoré predseda Národnej rady Boris Kollár prečítal poslancom na neverejnej schôdzi boli podľa Petra Pellegriniho tak závažné, že v sále bolo úplné ticho.

slovakia

left justify in out

Pellegrini to prezradil v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Informácie sa mali týkať skupiny ľudí zloženej z policajtov, prokurátorov a vyšetrovateľov, ktorá mala manipulovať výpovede svedkov, aby mohla väzobne stíhať konkrétne osoby.

 

Informácie, ktoré si poslanci vypočuli sú podľa neho iba „slabým odvarom“ celej skutočnosti, pretože Boris Kollár poslancom parlamentu nemohol poskytnúť informácie, ktoré podliehajú previerke „prísne tajné“.

 

Súvisiaci článok: Podľa Šeligu nebola v správe z SIS ani zmienka o ovplyvňovaní káuz

„Otázka je, keby sme sa nedozvedeli o schôdzke, či by vôbec vyplávala na povrch táto hrozná skutočnosť,“ povedal Pellegrini. Je dokonca presvedčený, že keby opozícia neiniciovala mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej žiadala vysvetlenie stretnutia predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby, poslanci by sa nikdy informácie nedozvedeli.

Boris Kollár považuje zistené skutočnosti za absolútne zlyhanie systému spravodlivosti na Slovensku. Poukázal pritom na prípad advokáta Martina Ribára, ktorý bol na základe výpovede kajúcnika väzobne stíhaný 20 mesiacov. Jeho bezodkladné prepustenie napokon nariadil Ústavný súd s odôvodnením, že boli porušené jeho základné ľudské práva.

 

Prečítajte si: Boris Kollár priznal, že bol iniciátorom stretnutia v budove SIS

Stretnutie v špeciálnej miestnosti na centrále SIS, ktorú nie je možné odpočúvať, zvolal predseda vlády Eduard Heger.  Pellegrini dodal, že nerozumie ani zloženiu skupiny ľudí, ktorá sa zúčastnila stretnutia v centrále SIS. Na stretnutí podľa neho mali byť prítomný aj šéf Národného bezpečnostného úradu, minister obrany či šéf vojenskej spravodajskej služby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona