Informácie KDH o tunelovaní železníc sa nezakladajú na pravde

NETKY.SK • 9 Február 2017, 15:46 • 2 min
Informácie KDH o tunelovaní železníc sa nezakladajú na pravde

BRATISLAVA - Informácie, ktoré dnes prezentovalo mimoparlamentné hnutie KDH o tunelovaní Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa nezakladajú na pravde. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

slovakia

left justify in out

"ŽSR majú s firmou Koor podpísané štandardné koncesné zmluvy na modernizáciu zdrojov tepla, pričom generálnou požiadavkou je dosiahnutie garantovanej každoročnej úspory vo výške 15 % z pohľadu ŽSR," reagovala hovorkyňa.

 

Celkovo sa podľa jej slov dosiahla za roky 2013 až 2015 úspora z pohľadu ŽSR vo výške 687.121 eur. "Za rok 2016 budú údaje vyhodnotené až po vyúčtovaní nákladov za rok 2016," avizovala hovorkyňa. A to v marci 2017.

 

Zmeny zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nemajú podľa Pavlikovej vplyv na obsah zmlúv uzavretých medzi Koor a ŽSR a garantovanú úsporu. Podobne aj rezort dopravy pre TASR uviedol, že údaje prezentované KDH nie sú pravdivé.

 

Ako vo svojej reakcii vysvetlil ÚRSO, v cenovom návrhu spoločnosti Koor na rok 2017 sa tzv. regulačný príkon, teda parameter na ktorý sa určuje fixná zložka ceny tepla, objektivizoval podľa už známej skutočnej dodávky v roku 2015. Predtým bol totiž určený len na základe odhadov.

 

"Nakoľko skutočná dodávka v roku 2015 bola výrazne nižšia ako bol predpoklad, z ktorého sa vychádzalo v roku 2015, vypočítaná výška regulačného príkonu pre rok 2017 sa pomerne znížila," priblížil úrad.

 

Pripomenul, že príslušná vyhláška povoľuje objem fixných nákladov len na úrovni z roku 2015 a spoločnosť Koor ich objem v návrhu ceny neprekročila. "Podielom tohto objemu fixných nákladov a objektivizovaného regulačného príkonu, ktorý vychádza zo skutočných údajov, vyšla vyššia cena fixnej zložky," vysvetlil ÚRSO.

 

Doplnil, že nové platby za fixnú zložku ceny tepla v tomto roku budú na rovnakej úrovni ako v roku 2016, nakoľko fixná zložka, aj keď je vyššia, sa bude fakturovať za nižší regulačný príkon. "Okrem toho variabilná zložka ceny klesla a teda v konečnom dôsledku ŽSR zaplatí za dodávku v roku 2017 menej ako v minulom roku," dodal úrad.

 

Kresťanskí demokrati na dnešnej tlačovej konferencii uviedli, že v súčasnosti už bývalý šéf ÚRSO Jozef Holjenčík sa podieľal aj na tunelovaní štátnych ŽSR. Podľa KDH sú ŽSR tunelované súkromnou spoločnosťou Koor z Bratislavy prostredníctvom vysokých fixných nákladov za teplo, ktoré stanovil práve ÚRSO.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies