Inflácia v USA sa v júni zrýchlila viac, než sa očakávalo

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 15:24 • 2 min
Inflácia v USA sa v júni zrýchlila viac, než sa očakávalo

WASHINGTON - Tempo rastu spotrebiteľských cien v USA sa v júni zrýchlilo viac, než sa očakávalo. Hlavným dôvodom je zdraženie benzínu. Jadrové inflačné tlaky však zostávajú nízke vzhľadom na slabý domáci dopyt, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Index spotrebiteľských cien sa v júni 2013 medzimesačne zvýšil o 0,5 % po 0,1-% náraste v máji, uviedlo americké ministerstvo práce. Na zdraženie benzínu pripadajú až dve tretiny zvýšenia indexu. Ekonómovia v priemere počítali s nárastom indexu o 0,3 %.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlani spotrebiteľské ceny v júni vzrástli o 1,8 % po 1,4-% zvýšení v máji. Júnové zvýšenie indexu bolo najprudšie na medzimesačnej aj medziročnej báze od februára.

Bez započítania volatilných cien potravín a energií sa index spotrebiteľských cien v júni medzimesačne už druhý mesiac po sebe zvýšil o 0,2 %. V medziročnom porovnaní jadrový index vzrástol o 1,6 %, čo je najmenej od júna 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona