Inflácia v Rusku dosiahla vo februári takmer 17 %

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 09:07 • 2 min
Inflácia v Rusku dosiahla vo februári takmer 17 %

MOSKVA - Inflácia v Rusku dosiahla vo februári takmer 17 %, čo je úroveň, ktorú krajina naposledy zaznamenala v roku 2002. Pod vysokú mieru inflácie sa najviac podpísali ceny potravín, ktoré sa oproti februáru minulého roka zvýšili o vyše 23 %. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník Wall Street Journal.

slovakia

left justify in out

Podľa ruskej Federálnej štatistickej služby dosiahla medziročná miera inflácie vo februári 16,7 %. V januári sa spotrebiteľské ceny zvýšili medziročne o 15 %. Hlavnou príčinou sú ceny potravín, ktoré oproti februáru minulého roka vzrástli až o 23,3 %.

 

Prudké zrýchľovanie inflácie spôsobil pokles hodnoty rubľa, ktorý predražuje dovoz tovarov zo zahraničia. K zvýšeniu rastu cien však prispela aj samotná ruská vláda, ktorá zaviedla embargo na dovoz potravín z viacerých západných krajín v reakcii na sankcie Západu voči Moskve. Tými západné štáty reagovali na anexiu polostrova Krym Ruskom a jeho postoj k ozbrojenému konfliktu na východe Ukrajiny.

 

Dmitrij Tulin, ktorý v januári nastúpil na post viceguvernéra ruskej centrálnej banky zodpovedného za menovú politiku, očakáva infláciu v tomto roku na úrovni 12 %. Pôvodne centrálna banka plánovala udržať infláciu blízko svojho inflačného cieľa okolo 4 %. Podľa Tulina je možné, že tento cieľ sa jej podarí dosiahnuť do konca roku 2017.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies