Inflácia v júli neprekvapila, spomalili ju potraviny a ropa

NETKY.SK • 14 August 2018, 12:01 • 2 min
Inflácia v júli neprekvapila, spomalili ju potraviny a ropa

Bratislava- Inflácia v júli neprekvapila, potraviny a ropa prispeli k jej spomaleniu.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v komentári k júlovým spotrebiteľským cenám Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

 

K spomaleniu medziročnej inflácie prispelo najmä zvoľnenie medziročného rastu cien potravín, či korekcia cien ropy na svetových trhoch (a cien pohonných látok).

 

Naopak, infláciu podľa očakávaní ďalej podporujú zvýrazňujúce sa dopytové tlaky v ekonomike (dopytová inflácia).

 

K rastu cien nepatrne prispela aj úprava regulovaných cien vodného (0,5 %) a stočného (1,1 %), ich celkový príspevok k inflácii sa však pohyboval len na úrovni stotín percentuálneho bodu.

Hlavný dôvod spomalenia medziročného rastu cien v júli však podľa neho neležal v cenách ropy, ale v cenách potravín. Tie už tradične v úvode leta klesajú, keď lacnejú ceny sezónnych potravín (zeleniny a ovocia). Inak tomu nebolo ani v tomto roku, sezónny efekt bol však výraznejší ako pred rokom (minulý rok bol efekt posunutý viac na august, ceny v júli dokonca mierne rástli pod vplyvom vyšších cien mlieka), čo sa prejavilo aj na citeľnejšom spomalení dynamiky medziročného rastu cien potravín.

 

"Očakávame, že medziročná inflácia by sa mala v auguste stabilizovať. Pretrvávajúci dynamicky rast miezd a spotreby domácností by mal naďalej tlačiť na dopytovú infláciu, naopak, ďalej by sa mohla mierne spomaľovať dynamika rastu cien pohonných látok. V prípade cien potravín očakávame, že na rozdiel od minulého roka sme gro sezónneho poklesu cien už pozorovali v mesiacoch jún a júl," dodal Koršňák.

 

Podľa Kataríny Muchovej, analytičky Slovenskej sporiteľne, na druhej strane, ceny služieb v júli zrýchlili svoje tempo rastu, k čomu prispeli ceny leteniek a dovoleniek.

 

Celkovo v tomto roku vidieť nárast cien služieb, ktorý odzrkadľuje zlepšujúcu sa situáciu na trhu práce a následne vyšší disponibilný príjem domácností.

 

"Očakávame, že inflácia by v tomto roku mohla dosiahnuť priemer 2,5 %," dodala Muchová.

 

"V nasledujúcich, respektíve najbližších mesiacoch očakávame ešte mierne doznievanie efektov tzv. maslovej a fipronilovej krízy, ktoré rezonovali a na rast cien začali vplývať počas uplynulého roka," doplnila Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho, družstva. Postupné vyprchávanie či "zanikanie" efektov spomínaných káuz bolo podľa nej evidentné už v júli 2018.

 

Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že v júli 2018 v porovnaní s júlom 2017 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 2,6 %. Spotrebiteľské ceny v júli v porovnaní s júnom v úhrne klesli o 0,1 %.

 

V priemere za sedem mesiacov 2018 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2017 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 2,6 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies