Inflácia v eurozóne je najnižšia za 3,5 roka

NETKY.SK • 16 Október 2013, 12:02 • 2 min
Inflácia v eurozóne je najnižšia za 3,5 roka

BRUSEL - Inflácia v eurozóne klesla v septembri v súlade s očakávaniami a je najnižšia za 3,5 roka. Inflačné tlaky ďalej slabnú, keďže zotavovanie ekonomiky regiónu je slabé a domáci dopyt nízky. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Medziročná miera inflácie v eurozóne klesla v septembri na 1,1 % z 1,3 % v auguste a dostala sa na najnižšiu úroveň od februára 2010, kedy predstavovala 0,8 %. Medziročné tempo nárastu spotrebiteľských cien v Európskej únii (EÚ) spomalilo na 1,3 % z augustových 1,5 %. V septembri 2012 sa medziročná inflácia v eurozóne nachádzala na úrovni 2,6 % a v celej únii 2,7 %. Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v septembri v eurozóne zvýšili o 0,5 % a v EÚ o 0,4 %.

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne teda zostáva hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), čo banke dovoľuje pokračovať v extrémne uvoľnenej menovej politike. ECB garantuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod 2 %. 

V septembri sa v medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny znížili v Bulharsku (-1,3 %), Grécku (-1 %) a Lotyšsku (-0,4 %). Najprudšie sa v rámci EÚ spotrebiteľské ceny zvýšili v Británii (2,7 %), Estónsku (2,6 %) a Holandsku (2,4 %). Na Slovensku v septembri klesla medziročná inflácia na 1,1 % z 1,4 % v auguste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona