Inflácia v Británii je najnižšia takmer za 15 rokov

NETKY.SK • 13 Január 2015, 11:43 • 2 min
Inflácia v Británii je najnižšia takmer za 15 rokov

LONDÝN - Inflácia v Británii sa v decembri 2014 nečakane prudko spomalila a bola najnižšia takmer za 15 rokov. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Tempo rastu spotrebiteľských cien kleslo v decembri na 0,5 % z 1 % v novembri, uviedol britský štatistický úrad ONS. Inflácia je najnižšia od mája 2000. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, počítali s poklesom tempa rastu spotrebiteľských cien len na 0,7 %.
      

Podľa štatistikov je hlavnou príčinou spomalenia inflácie zlacňovanie ropy. Experti počítajú s ďalším znížením rastu cien. Podľa analytika Capital Economics Paula Hollingswortha by inflácia mohla vo februári padnúť až na 0,2 %. Dodal, že spotrebiteľské ceny by mohli dokonca začať klesať.
      

Slabá inflácia znamená, že britská centrálna banka Bank of England (BoE) sa nebude musieť ponáhľať so zvyšovaním úrokových sadzieb. Kľúčový úrok sa nachádza na rekordnom minime 0,5 %. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien je v Británii pod 2-% inflačným cieľom BoE od začiatku roka 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies