Inflácia na Ukrajine by tento rok mala dosiahnuť 36 %

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 12:19 • 2 min
Inflácia na Ukrajine by tento rok mala dosiahnuť 36 %

KYJEV - Rast spotrebiteľských cien na Ukrajine by mal tento rok dosiahnuť najrýchlejšie tempo za posledných zhruba 20 rokov. Dôvodom je pokles kurzu národnej meny a rast cien energií, čo bola jedna z podmienok Medzinárodného menového fondu (MMF). Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila výsledky prieskumu medzi analytikmi 14 ukrajinských bánk a maklérskych firiem.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa analytikov dosiahne miera inflácie tento rok na Ukrajine 36 %. To bude výrazné zrýchlenie oproti roku 2014, keď dosiahla 24,9 % a zároveň najvyššie tempo rastu spotrebiteľských cien od roku 1996. V danom roku sa spotrebiteľské ceny zvýšili medziročne o 39,7 % a hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny klesol o 10 %. Koncom 90. rokov Ukrajina prekonávala jedno z najhorších období, keď krajina po rozpade Sovietskeho zväzu (koniec roka 1991) takmer desaťročie zápasila s hospodárskou krízou.

 

Minulý mesiac ešte analytici odhadovali, že inflácia dosiahne tento rok 31,8 %, no svoje prognózy upravili smerom k horšiemu vývoju po tom, ako spotrebiteľské ceny v marci vzrástli medziročne až o 45,8 %. Na porovnanie, vo februári sa ceny zvýšili o 34,5 % a v januári o 28,5 %.

 

Pod rast inflácie sa veľkou mierou podpísal prepad kurzu ukrajinskej hrivny oproti doláru, ktorý vo februári dosiahol 50 %. V danom mesiaci klesol kurz hrivny oproti doláru na historické minimum 36,1 UAH/USD. Bol to dôsledok ekonomických otrasov, ktoré zapríčinili neutíchajúce boje na východe Ukrajiny, kde je sústredených množstvo kľúčových priemyselných podnikov.

 

V apríli sa kurz ukrajinskej meny posilnil zhruba na 23 UAH/USD po tom, ako zasiahla centrálna banka. Jedným z jej krokov bolo marcové zvýšenie kľúčovej úrokovej sadzby z 19,5 na 30 %. Podľa analytikov to však nebude stačiť na naplnenie odhadov centrálnej banky v oblasti inflácie a už vôbec nie vlády. Národná banka Ukrajiny odhaduje, že tento rok dosiahne inflácia 30,1 % a vláda je ešte optimistickejšia, keď v rozpočte na rok 2015 stanovila odhad inflácie na úrovni 26,7 %.

 

"Očakávaný ďalší rast cien energií poženie infláciu ešte vyššie," povedal Oleksander Žolud z Centra pre politické štúdie. V marci MMF schválil Ukrajine 4-ročný úverový program v hodnote 17,5 miliardy USD (15,74 miliardy eur) na podporu reforiem v krajine. Jednou z kľúčových podmienok fondu ale bolo postupné zvyšovanie cien energií. Cena plynu sa len v apríli zvyšovala dvakrát a ceny elektrickej energie vzrástli o 50 %. V blízkej budúcnosti pritom čaká domácnosti ďalšie zvyšovanie cien.

 

Okrem vývoja inflácie oslovení analytici zhoršili aj prognózu vývoja ekonomiky. Minulý mesiac počítali s poklesom ukrajinskej ekonomiky tento rok o 7 %, teraz očakávajú, že klesne o 7,6 %. V roku 2014 klesol HDP Ukrajiny o 6,8 %. Zároveň dodali, že zatiaľ čo centrálna banka počíta v poslednom kvartáli tohto roka s 2-% rastom, oni žiadny kvartálny rast ekonomiky v roku 2015 nepredpokladajú. Ako uviedli analytici z Raiffeisen Bank Aval, ak sa vojenská a politická situácia na východe krajiny v blízkej budúcnosti nezlepší, očakávajú, že recesia sa ešte prehĺbi.

(1 EUR = 1,1117 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies