INESS navrhuje znížiť minimálnu mzdu na 1 euro

NETKY.SK • 1 August 2013, 12:59 • 2 min
INESS navrhuje znížiť minimálnu mzdu na 1 euro

BRATISLAVA - Zníženie minimálnej mzdy na jedno euro, prípadne na úroveň s minimálnymi vplyvmi na trh práce a zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky, ktorá zvýši čistý príjem nízkopríjmových zamestnancov. Taký je návrh Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS na podporu zamestnanosti.

slovakia

left justify in out

Podľa štúdie, ktorú inštitút vypracoval, minimálna mzda preukázateľne zvyšuje nezamestnanosť, má negatívny dopad na nízkopríjmových pracovníkov a na zamestnanosť študentov. "Minimálna mzda nepomáha, nechráni, nezvyšuje tie základné príjmy, práve naopak, vytláča mnohých ľudí z príjmu," povedal analytik INESS Radovan Ďurana. 

Inštitút prišiel aj s kompromisným návrhom v prípade, že by zníženie minimálnej mzdy nebolo priechodné. Podľa analytikov INESS by mala byť pozastavená platnosť minimálnej mzdy v regiónoch, ktoré sa potykajú s mierou nezamestnanosti vyššou ako desať percent a rovnako tak pre ľudí mladších ako 30 rokov. "Tak ako minimálna mzda pomáha určitej skupine ľudí, tak týchto napríklad úplne odstavuje z trhu práce," uviedol na margo nezamestnanosti mladých analytik inštitútu Ján Dinga. 

Minimálnu mzdu navrhuje INESS nahradiť odvodovou úľavou, ktorá by podľa nich podporila tvorbu desaťtisíc pracovných miest. "Je to plošný nástroj, ktorý nevyžaduje dodatočnú administratívu a hlavne ponecháva otvorené ruky zamestnancom a zamestnávateľom súkromného sektora," uviedol Ďurana. Dinga doplnil, že ak by zamestnávateľ zachoval svoje tohtoročné minimálne mzdové náklady na zamestnanca, vďaka odvodovej úľave by sa zvýšila čistá minimálna mzda z aktuálnych 292 eur na 348 eur. Išlo by tak o 19 percentný nárast. "To je jednoducho ďaleko vyššie zvýšenie a ďaleko veľkorysejší návrh ako povedzme navrhujú v súčasnosti odborári," skonštatoval Dinga. V prípade inštitútom odporúčaných opatrení by výpadok na odvodoch v Sociálnej poisťovni predstavoval 400 mil. eur, na dani z príjmov zase prírastok 40 mil. eur. Na druhej strane inštitút podotýka, že ich návrh by sa pozitívne dotkol 700 tis. ľudí. 

Konfederácia odborových zväzov presadzuje navýšenie minimálnej mzdy o osem percent, s čím nesúhlasia zamestnávatelia, podľa ktorých takýto nárast povedie k rastu nezamestnanosti a prehĺbeniu chudoby. Odborári však tvrdia, že čistá minimálny mzda by mala byť vyššia ako je hranica chudoby, ktorá je dnes na úrovni 315 eur. Republiková únia zamestnávateľov navrhovala, aby výška minimálnej mzdy bola zmrazená, kým miera nezamestnanosti na Slovensku neklesne pod desať percent. 

Rezort práce podľa informácií INESS plánuje zvýšiť minimálnu mzdu od budúceho roka oproti tej súčasnej o 2,5 percenta, čo predstavuje osem eur. Od začiatku tohto roka sa minimálna mzda na Slovensku po rozhodnutí vlády zvýšila o 3,2 % na 337,7 eura. V roku 2012 vzrástli najnižšie mzdy taktiež o 3,2 %, a to na 327,2 eura. Od začiatku roka 2011 minimálna mzda stúpla o 3 % na 317 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona