Indovia môžu do Soči - bez štátnej príslušnosti

NETKY.SK • 11 December 2013, 13:42 • 2 min
Indovia môžu do Soči - bez štátnej príslušnosti

LAUSANNE - Indickí športovci môžu súťažiť na zimných olympijských hrách v Soči - ak sa kvalifikujú. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok dočasne zmiernil podmienky suspendácie svojho indického člena, ktorý splnil jednu z požiadaviek úpravou stanov. Volené funkcie v Indickej olympijskej asociácii (IOA) po novom nemôžu zastávať trestne stíhané osoby. MOV zastavil Indii členstvo v decembri minulého roku pre porušenie Olympijskej charty pri voľbách.

slovakia

left justify in out

"Považujeme to za krok správnym smerom. Očakávame uplatnenie nových pravidiel v transparentných, otvorených a demokratických voľbách," komentoval prezident MOV Thomas Bach.

Indii hrozilo, že sa stane prvou krajinou vylúčenou z účasti na olympijských hrách od roku 1970, keď za svoju politiku apartheidu pykala Juhoafrická republika. Suspendácia naďalej platí až do nových volieb vedenia IOA, ktoré by sa mali uskutočniť 9. februára, teda dva dni po otvorení ZOH v Soči. V tom prípade indickí účastníci budú na ňom defilovať pod olympijskou vlajkou.

"Športovci z Indie môžu súťažiť na ZOH, ak sa kvalifikujú, ale ak sa voľby neuskutočnia pred otvorením, bude to bez indickej vlajky. Poskytneme im nevyhnutnú podporu a personál, ale nesmú mať šéfa misie," dodal Bach.

India by mala do ruského dejiska poslať trojčlennú výpravu na čele so sánkarom Šivom Kešavanom. Tím pravdepodobne doplnia dvaja alpskí lyžiari - jeden muž a jedna žena.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies