Indonézsky cestovný ruch môže pre koronavírus stratiť miliardy eur

NETKY.SK • 6 Február 2020, 16:04 • 2 min
Indonézsky cestovný ruch môže pre koronavírus stratiť miliardy eur

JAKARTA - Indonézia sa obáva, že ak sa naplnia najhoršie očakávania vývoja koronavírusu a doprava z Číny bude prerušená do konca roka, príde v cestovnom ruchu až o 4 miliardy USD (3,63 miliardy eur). Uviedol to vo štvrtok indonézsky minister cestovného ruchu Wišnutama Kusubandio.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pokles záujmu zaznamenáva aj hlavná turistická destinácia, ktorou je ostrov Bali. Podľa tamojšej rady pre cestovný ruch bolo do konca januára zrušených približne 10 000 objednávok, napriek tomu, že Indonézia zatiaľ žiadny potvrdený prípad nákazy koronavírusom nezaznamenala.

 

img

 

Ceny leteniek možno zlacnia

"Minulý rok sme mali približne dva milióny čínskych turistov, pričom každý minul zhruba 1400 USD," povedal Kusubandio.

 

"Vzhľadom na negatívny trend aj pri turistoch z iných krajín môže byť strata omnoho väčšia. Stratiť môžeme až 4 miliardy USD," dodal.

 

Ako minister dodal, uvádzané čísla sú odhad na celý rok, napriek neistote, ktorá je s vírusom spojená. Vychádza však z toho, že objednávky na letnú sezónu, ktoré v tomto období boli v plnom prúde, sú slabé. Vláda preto vyzvala aerolínie, aby znížili ceny leteniek na Bali a prilákali tak viac turistov z oblastí mimo Číny, povedala pre agentúru Reuters Adita Irawatiová z ministerstva dopravy.

 

img

 

Cestovný ruch by sa nemal narušiť

Napriek očakávanému negatívnemu vplyvu koronavírusu na indonézsky cestovný ruch by sa epidémia na celkovej ekonomike príliš prejaviť nemala. Cestovný ruch sa totiž na ekonomickej aktivite Indonézie podieľa približne 6 %.

 

Nový koronavírus, ktorý vypukol na prelome rokov v stredočínskom meste Wu-chan a rozšíril sa zhruba do dvoch desiatok ďalších krajín, zabil doteraz viac než 560 ľudí. Takmer všetky obete pochádzajú z Číny.

 

(1 EUR = 1,1023 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies