VIDEO Indonézske trhy sú zvieracie peklo; aktivisti preto vyzývajú na zákaz predaja psieho mäsa

NETKY.SK • 24 Január 2018, 14:52 • 2 min
VIDEO Indonézske trhy sú zvieracie peklo; aktivisti preto vyzývajú na zákaz predaja psieho mäsa

JAKARTA – Milióny psov každoročne v Indonézii zabijú na mäso. Ešte predtým však prejdú peklom: prepravujú ich za hrozných podmienok, keď sú napchaté do klietok a vriec tak tesne, že sa sotva pohybujú a len ťažko dýchajú. Potom sa na trhu prizerajú, ako surovým spôsobom usmrtia ich druhov, kým príde rad na nich samých.

slovakia

left justify in out

Veľký dopyt po psom mäse uspokojujú priekupníci aj nelegálnym odchytom dedinských psov a krádežami domácich maznáčikov. Úbohé zvieratá končia u bezcitných obchodníkov na špeciálnych trhoch, v bitúnkoch a nakoniec na jedálnom lístku reštaurácií. Keď niekto prejaví na trhu záujem o čerstvé mäso, predajca psa vyberie, mláti ho po hlave palicou, aby ho omráčil, potom ho najčastejšie ešte zaživa opáli letovacou lampou, aby ho zbavil chlpov, a až následne ho zabije a v požadovanej forme predá.

 

Má to však ešte ďalšiu zarážajúcu stránku. Na tento, mierne povedané, exotický prístup k osudu živých bytostí neschopných obrany lákajú totiž miestni ľudia aj turistov ako na prejav akéhosi koloritu. Aj preto pomery v tomto pochybnom biznise nezostali bez povšimnutia u ochrancov zvierat a ďalších ochranárskych organizácií. Zaktivizovali sa a vyzvali úrady, aby trhy so zvieratami zatvorili.

 

Krikľavým príkladom sú trhy na ostrove Sulawesi. Psí trh zvaný Tomohon Extreme Market na tomto ostrove bol dokonca donedávna uvedený ako hlavná atrakcia na cestovateľskom portáli TripAdvisor. Prestali ho propagovať až po početných sťažnostiach ochrancov zvierat. Miestne cestovné kancelárie a úrady však aj napriek sťažnostiam tieto trhy stále propagujú.

 

Ochrancovia zvierat označili zaobchádzanie so zvieratami na dvoch trhoch v provincii Severné Sulawesi, kde sa predáva psie mäso, za "brutálne kruté" a za "peklo". Videá, ktoré v decembri na týchto dvoch trhoch natočili, zachytávajú návštevníkov trhoviska, niektorých s deťmi, ako sa pozerajú na pracovníkov, ktorí vyťahujú psov krčiacich sa v klietkach von a týrajú ich až na smrť spôsobom popísaným vyššie.

 

Tri ochranárske skupiny v Indonézii a organizácia Humane Society International uviedli, že predaj psieho mäsa by sa mal zastaviť kvôli ochrane zvierat a verejnému zdraviu, keďže existuje možnosť prenosu besnoty.

 

Psie mäso konzumuje len malé percento Indonézanov, keďže však ide o štát s viac ako 250 miliónmi obyvateľov, aj tento segment trhu má dosť veľký objem.

 

Úrady v Severnom Sulawesi sa odmietajú s aktivistami stretnúť. Tí sa obrátili na centrálnu vládu s výzvou, aby trhy zakázala. Na trhoch sa okrem psov predáva aj mäso z mačiek a telá chránených živočíšnych druhov žijúcich v divočine, ako sú netopiere, hady či iné plazy.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies