Indonézske pátracie lode objavili dve veľké časti lietadla AirAsia

NETKY.SK • 3 Január 2015, 10:24 • 2 min
Indonézske pátracie lode objavili dve veľké časti lietadla AirAsia

JAKARTA - Indonézske pátracie a záchranné tímy hľadajúce trosky dopravného lietadla spoločnosti AirAsia lokalizovali v piatok tesne pred polnocou dva "veľké predmety" na dne Jávskeho mora. Novinárov o tom dnes informoval šéf celej operácie Fransiskus Bambang Sulistyo.

slovakia

left justify in out

Dva objekty sa nachádzajú približne 30 metrov pod morskou hladinou a tímy sa snažia urobiť zábery pomocou diaľkovo ovládaných podmorských zariadení. "Podarilo sa nám objaviť dva veľké predmety - jeden trojrozmerný, druhý dvojrozmerný," spresnil šéf pátracej operácie. "Môžem potvrdiť, že sú to časti lietadla, ktoré hľadáme," uviedol.
      

Jeden objekt má rozmery 9,4 x 4,8 x 0,4 metra, druhý objekt má rozmery 7,2 x 0,5 metra. Oba sa nachádzajú neďaleko seba. "Spustili sme do mora diaľkovo ovládanú robotickú ponorku, ktorá urobí aktuálne snímky objektov na morskom dne," dodal Sulistyo.
      

Na pátracej operácii sa zúčastňuje mnoho krajín, ktoré poskytli lode, lietadlá a vrtuľníky. Tie monitorujú severnú časť Jávskeho mora a pobrežie južného Bornea, aby vytiahli telá obetí a lokalizovali trosky stroja aj čierne skrinky. Zatiaľ sa podarilo z mora vytiahnuť 30 tiel obetí, z nich 21 ešte v piatok. Dve obete boli stále pripútané k sedadlu.
      

Indonézska pátracia a záchranná služba informovala, že pátraciu oblasť dnes rozšírili, pretože trosky letu QZ8501 možno unášalo viac ako 200 námorných míľ. V oblasti je totiž silný vietor, vlny a prúd. "Pátracia oblasť má teraz 210 námorných míľ," uviedol podplukovník námorných síl Johnson. Najnovší zvrat v pátracej operácii - nález dvoch veľkých predmetov - prišiel po tom, čo indonézske úrady vyjadrili pochybnosti, či pilot dodržal postup pri sledovaní správ o počasí. Navyše, úrady pozastavili spoločnosti lety z indonézskeho mesta Surabaja do Singapuru, očividne pre porušenie podmienok oprávnenia lietať na tejto trase.
      

Indonézsky Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora v nedeľu 28. decembra, keď smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaja do Singapuru so 162 ľuďmi na palube. Letecké nešťastie nikto neprežil.
      

Informácie priniesli tlačová agentúry Reuters, AP a DPA.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona