Indonézska polícia zadržala 15 osôb zapojených do výroby falošných vakcín

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 13:08 • 2 min
Indonézska polícia zadržala 15 osôb zapojených do výroby falošných vakcín

JAKARTA - Indonézska polícia zatkla 15 osôb údajne zapojených do činnosti zločineckého syndikátu, ktorý od roku 2003 vyrábal a v krajine distribuoval falošné vakcíny. S odvolaním sa na vyhlásenia indonézskych úradov o tom dnes informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Odhalenie činnosti syndikátu pobúrilo indonézsku verejnosť a vyvolalo tiež otázky ohľadne adekvátnosti dohľadu úradov nad liekmi a vakcínami v tejto ázijskej krajine.
Vodcami zločineckej siete sú podľa slov polície manželia, ktorí sa na sociálnej sieti Facebook chvastali svojim majetkom. "Vďaka tomuto zločinu prišli k veľkým peniazom," uviedol príslušník indonézskej polície.


Podozrivým by v prípade usvedčenia z porušovania zákonov v oblasti zdravia, ochrany spotrebiteľa a prania špinavých peňazí hrozilo až 15 ročné väzenie. Polícia uviedla, že zločinci dovedna 13 rokov vyrábali falošné vakcíny pomocou vstrekovania neúčinných roztokov do starých ampuliek a tie následne distribuovali po celej krajine.


Indonézske úrady doposiaľ nevedia vyčísliť, koľko detí takýmito vakcínami "zaočkovali". "Ak obsahovali len intravenózny (vnútrožilový) roztok, nemajú samozrejme nijaký účinok a poškodené deti budú musieť byť preočkované," uviedla indonézska ministerka zdravotníctva Nila Moeloeková.


Z nedbanlivosti príslušné orgány obviňuje šéf Indonézskej nadácie pre ochranu spotrebiteľa Tulus Abadi. "Toto dokazuje, že dohľad ministerstva zdravotníctva a agentúry na kontrolu liečiv nad farmaceutickým priemyslom, je slabý," povedal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies