Indonéziu aj naďalej sužujú prírodné živly, najnovšie tu vybuchla sopka

NETKY.SK • 3 Október 2018, 09:25 • 2 min
Indonéziu aj naďalej sužujú prírodné živly, najnovšie tu vybuchla sopka

JAKARTA - Indonézsky ostrov Sulawesi sa stal dejiskom ďalšej katastrofy. Vybuchla tu sopka Soputan, ktorá chrlila popol až do výšky štyroch kilometrov.

slovakia

left justify in out

Obete na životoch ani zranenia v dôsledku výbuchu sopky zatiaľ hlásené neboli. Sopečný popol by tiež nemal ohrozovať plynulosť leteckej dopravy.

 

"Obyvatelia by si mali dávať pozor na blokovobahenné prúdy, ku ktorým po erupcii sopky môže dôjsť," povedal predstaviteľ agentúry Sutopo Nugroho.

 

img

Zdroj: SITA

 

Napriek tomu, že 1784 metrov vysoký stratovulkán Soputan sa nachádza na ostrove Sulawesi, ktorý minulý týždeň zasiahli silné zemetrasenia a cunani s viac ako 1300 obeťami na životoch, leží sopka približne 900 kilometrov od postihnutej oblasti.

 

img

Zdroj: SITA

 

Indonézia sa nachádza v regióne, kde na seba naráža viacero tektonických platní, preto sú v rozľahlej súostrovnej krajine v juhovýchodnej Ázii zemetrasenia a výbuchy sopiek časté. Na 13.000 ostrovoch Indonézie leží približne 500 sopiek, 128 z nich je aktívnych.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies