Indonézia, tretia najväčšia demokracia na svete, si volí prezidenta

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 07:38 • 2 min
Indonézia, tretia najväčšia demokracia na svete, si volí prezidenta

JAKARTA - Indonézania si dnes volia nového prezidenta. Vyberajú si medzi populárnym, ale menej skúseným guvernérom Jokom Widodom a bývalým generálom a zároveň úspešným podnikateľom Prabowom Subiantom.

slovakia

left justify in out

Volebné miestnosti sa otvorili o 07.00 h miestneho času (00.00 h SELČ) v každom z troch časových pásiem krajiny, pričom voliči v najvýchodnejšej provincii Papua odovzdávali hlas ako prví. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.
      

Posledný prieskum verejnej mienky naznačoval tesný zápas medzi oboma kandidátmi, pričom Joko Widodo viedol s malým náskokom len zopár percentuálnych bodov. Súper totiž viedol proti nemu agresívnu predvolebnú kampaň, ktorá Widoda pripravila o obrovský náskok 30 percent zo začiatku tohto roka.
      

"Volím Jokowiho," uviedla usmievavá 29-ročná mladá žena vo volebnej miestnosti v hlavnom meste Jakarta a použila rozšírenú prezývku Joka Widoda - Jokowi. "Je pravý čas, aby sme mali prezidenta z ľudu," dodala a poukazovala tým na kandidátove skromné začiatky a jednoduchý štýl.
      

Indonézia je treťou najväčšou demokraciou na svete a približne 190 miliónov oprávnených voličov odovzdá hlas v tretích priamych prezidentských voľbách od pádu diktátora Suharta v roku 1998.

 

Po celom súostroví bolo zriadených takmer 480.000 volebných miestností. Hlasovacie urny tam dopravovali motorovými vozidlami, člnmi a dokonca koňmi. Na zaistenie bezpečnosti bolo rozmiestnených vyše 350.000 policajtov a 23.000 vojakov.
      

Joko bol málo známym miestnym politikom, keď sa v roku 2012 zapojil do zápasu o post guvernéra Jakarty: vyslúžil si obdiv za svoju praktickú riadiacu politiku, aktívnu osobnú účasť na riešení problémov a za schopnosť udržiavať dobré kontakty s bežnými ľuďmi.
      

Prabowo, ktorý bol v minulosti ženatý s jednou zo Suhartových dcér, si nahromadil obrovský majetok ako podnikateľ a vnímajú ho ako predstaviteľa starej elity z obdobia diktatúry.
      

On sám sa štylizuje do polohy silného lídra, ale prenasledujú ho obvinenia z porušovania ľudských práv z čias, keď slúžil v armáde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies